Πολιτική

Αρνητική η ΔΗΜΑΡ στην πρωτοβουλία των 58

15.10.2013 | 15:20 Eνσωμάτωση

Αρνητική στάση υιοθετεί η ΔΗΜΑΡ έναντι της πρωτοβουλίας των 58 προσωπικοτήτων να συντάξουν κείμενο-διακήρυξη για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, το οποίο πάντως υπογράφουν και 6 στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου.

Αρνητική στάση υιοθετεί η ΔΗΜΑΡ έναντι της πρωτοβουλίας των 58 προσωπικοτήτων να συντάξουν κείμενο-διακήρυξη για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, το οποίο πάντως υπογράφουν και 6 στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου.

 

Ο Φώτης Κουβέλης, τόσο στην εισήγησή του στη σημερινή Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος όσο και μέσα από συνέντευξή του στο "Έθνος", αναγνώρισε πως είναι χρήσιμη κάθε πρωτοβουλία διαλόγου προς την κατεύθυνση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, τόνισε όμως πως η κίνηση αυτή παραβλέπει σημαντικά ζητήματα για να δημιουργηθεί ένας προοδευτικός τρίτος πόλος.

 

Για τον κ. Κουβέλη, ο χώρος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί χωρίς κοινωνική ανασυγκρότηση.

 

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη δική της πρόταση για έναν τρίτο πόλο και δηλώνει ανοιχτή σε ένα σχέδιο, αρκεί αυτό όμως να έχει σαφείς διαχωριστικές γραμμές απέναντι στον αριστερό λαϊκισμό και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.

 

Η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη έγινε δεκτή από την πλειοψηφία των στελεχών της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ.

 

Να σημειωθεί ότι το κείμενο των 58 προσωπικοτήτων έχουν υπογράψει τέσσερα στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας και δύο στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, γεγονός για το οποίο ο κ. Κουβέλης εξέφρασε σήμερα τη δυσαρέσκειά του.

 

Την ίδια ώρα, πάντως, στους κόλπους του κόμματος υπάρχει γκρίνια για τις επαφές της ΔΗΜΑΡ με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρείται πως έχουν ταυτιστεί με πολιτικές που έχουν αποτύχει.

 

Και στη συνέντευξή του στο "Έθνος", ο κ. Κουβέλης επαναλαμβάνει τη θέση ότι η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ της ανασύνθεσης του χώρου της Κεντροαριστεράς, τονίζει όμως ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει με δυνάμεις που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, εννοώντας το ΠΑΣΟΚ.

 

"Ο προοδευτικός τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα ούτε της συντηρητικής πολιτικής ούτε βέβαια μιας Αριστεράς που ρέπει στον λαϊκισμό και επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες, αγνοώντας την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και τη στρατηγική σημασία της ευρωπαϊκής πορείας του ελληνικού λαού. Οσο ισχυρότερος είναι αυτός ο πόλος τόσο θα επηρεάζει τον χαρακτήρα των κυβερνητικών λύσεων και των πολιτικών που θα εφαρμόζονται" σημειώνει ο κ. Κουβέλης.

 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρει:

 

"Αυτό που πρέπει να κάνουμε όμως είναι να κρίνουμε με πολιτικά κριτήρια αν μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού στη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού χώρου. Θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ, και όπως πολιτικά εκφράζεται, έχει κάνει βασικές επιλογές που μας βρίσκουν αντίθετους. Δεν δημιουργείται αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία".