Την ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συμφωνία με μακροπρόθεσμη και ρεαλιστική προοπτική για την Ελλάδα, επισημαίνει ο διακεκριμένος Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, μιλώντας στο MEGA. Σημειώνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται αναπτυξιακή προοπτική και αναδιάρθρωση χρέους, η οποία στην παρούσα φάση είναι δυνατό να υπάρξει μάλλον μέσα από μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Την ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συμφωνία με μακροπρόθεσμη και ρεαλιστική προοπτική για την Ελλάδα, επισημαίνει ο διακεκριμένος Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κολούμπια της Νέας Υόρκης Τζέφρι Σακς, μιλώντας στο MEGA και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της ομιλίας του σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, ο Τζέφρι Σακς σημειώνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, η οποία στην παρούσα φάση είναι δυνατό να υπάρξει μάλλον μέσα από μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, παρά μέσα από ένα «δραματικό κούρεμα».
Κατά τον Τζέφρι Σακς, όμως, η χώρα μας χρειάζεται ταυτόχρονα και ένα αναπτυξιακό πλαίσιο που θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να στηριχτεί στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ο κ. Σακς τονίζει ότι η πρόσβαση σε νέες, παγκόσμιες αγορές προσφέρει τεράστιες προοπτικές και σημειώνει ότι η Ελλάδα «έχει πολλά να προσφέρει και να πουλήσει».
Μιλώντας στο MEGA, ο διακεκριμένος οικονομολόγος -που έχει συμπεριληφθεί δυο φορές στη λίστα του περιοδικού «Time» με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως- επικρίνει τη στάση που έχει μέχρι σήμερα επιδείξει η Γερμανία στο πεδίο της ελληνικής κρίσης, σημειώνοντας ότι η διαχείρισή της έγινε «με αυτοσχεδιασμούς για βραχυπρόθεσμη προοπτική».
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει σ’ έναν ισχυρό αναπτυξιακό προσανατολισμό, κάτι που -όπως τονίζει- εξαρτάται από την ίδια και «απαιτεί σκληρή δουλειά και τους σωστούς κανόνες».
Τζέφρι Σακς: "Στην πράξη, η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί για να βγει από την κρίση. Η ανάπτυξη θα έρθει, σε μεγάλο βαθμό, από τις εξαγωγές. Η Ελλάδα έχει απέναντί της μια παγκόσμια οικονομία η οποία, κατά τη γνώμη μου, θα ενδιαφερόταν πολύ για ελληνικά αγαθά και υπηρεσίες. Αυτή η χώρα έχει πολλά να προσφέρει και να πουλήσει. Αυτή η χώρα έχει πολλά να προσφέρει και να πουλήσει. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να κατακτήσουν νέες αγορές π.χ., στη Μέση Ανατολή που υπάρχει πολύ χρήμα χάρη στο πετρέλαιο και τον κατασκευαστικό κλάδο.
Η Ελλάδα έχει εξαιρετικές κατασκευαστικές εταιρείες που θα μπορούσαν να εξάγουν υπηρεσίες. Η Ελλάδα θα μπορούσε, επίσης, να αναπτύξει περισσότερο τον τουριστικό της κλάδο π.χ., τουρισμός υγείας. Είναι ίσως το ωραιότερο μέρος στον κόσμο με πολύ καλό κλίμα. Μπορεί να έρχεται κόσμος για περίθαλψη και τουρισμό. Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές κατ' εμέ".
Ερώτηση: Πρέπει η Ελλάδα να ζητήσει κι άλλη διαγραφή χρέους ή υπάρχει τρόπος να συμφωνήσει με τη Γερμανία για αναδιάρθρωση χρέους;
Τζέφρι Σακς: "Απαιτείται αναδιάρθρωση χρέους, αλλά εξαρτάται τι εννοεί ο καθένας με τον όρο. Εάν σημαίνει δραματικό ‘κούρεμα’ του χρέους, αυτό δεν νομίζω ότι θα συμβεί. Τουλάχιστον όχι τώρα, δεδομένων των συνθηκών παγκοσμίως. Εάν σημαίνει μεγάλη μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μακροπρόθεσμη προοπτική και να μην παλεύει κάθε χρόνο για την επιβίωσή της, αυτό είναι δύσκολο να τεθεί προς διαπραγμάτευση, αλλά μπορεί να γίνει.
Η Γερμανία, οι άλλοι πιστωτές κι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αυτό πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα να κάνει: Να της δώσουν προοπτική εξόδου απ' το χρέος και όχι να παλεύει μήνα με μήνα και χρόνο με χρόνο. Μείωση επιτοκίων κι επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής. Αυτή είναι μια σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους και αυτή πρέπει να δοκιμαστεί αυτήν τη στιγμή, μαζί με ένα αναπτυξιακό πλαίσιο.
Αυτό δεν σημαίνει σπατάλη χρημάτων. Για ορισμένους ανάπτυξη σημαίνει τόνωση της ζήτησης μέσω μεγάλων δημοσίων έργων. Η πραγματική ζήτηση βρίσκεται στις παγκόσμιες αγορές. Μιλάμε για μια παγκόσμια οικονομία 90 τρισ. δολ. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
Νομίζω ότι έγινε διαχείριση της κρίσης με αυτοσχεδιασμούς για βραχυπρόθεσμη προοπτική. Η Ελλάδα ήθελε πράγματι μακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά η Γερμανία προσέφερε βραχυπρόθεσμη προοπτική: ‘Το ρυθμίζουμε για φέτος. Α, χρειάζεται νέα συμφωνία. Θα ρυθμιστεί του χρόνου. Α, απαιτείται νέα συμφωνία’.
Κανείς δεν εξέτασε σοβαρά τη δημιουργία ενός πλαισίου με διάρκεια. Τώρα που πέρασε η οξεία φάση της κρίσης είναι δυνατή και αναγκαία μια μακροπρόθεσμη συμφωνία. Αυτό απαιτεί εξέταση και ανάλυση λογιστικών στοιχείων και πραγματικών μεγεθών και όχι να επιχειρούμε λύση προβλημάτων για φέτος και του χρόνου να σκοντάφτουμε στην επόμενη κρίση.
Σημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει σε αναπτυξιακό προσανατολισμό. Όπως είπα, δεν πιστεύω στο μαγικό ραβδί της ανάπτυξης που επιτυγχάνεται μέσω δημοσίων έργων. Ανάπτυξη σημαίνει διεθνή ανταγωνιστικότητα, πρόσβαση σε νέες αγορές και επιχειρήσεις που βρίσκουν νέες πηγές ζήτησης.
Αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά και εξαρτάται από την Ελλάδα. Εξαρτάται, όμως, και από τους σωστούς κανόνες: Φορολογική πολιτική φιλική προς τις νέες επιχειρήσεις, που βοηθά την πρόσληψη νέων ανέργων. Με άλλα λόγια, τρόποι προσέλκυσης επενδύσεων, έναρξης νέων επιχειρήσεων, πρόσβασης σε νέες αγορές.
Εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι πουν ότι αυτό δεν γίνεται, θα τους έλεγα ότι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη διότι η Ελλάδα περνάει μια πολύ βαθιά κρίση. Χρειάζεται ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσει να αναπτυχθεί ρεαλιστικά".
Ερώτηση: Ποιες είναι οι επιλογές για την Ευρώπη;
Τζέφρι Σακς: "Δεν νομίζω ότι αυτό πρόκειται να συμβεί. Επειδή, όμως, η κυβέρνηση έχει ορίζοντα χρόνου, ίσως είναι πιθανό να κάτσει με τη Γερμανία και να πει: ‘Δεν θέλουμε μια συμφωνία για άλλον έναν χρόνο έως την επόμενη κρίση. Θέλουμε μια συμφωνία που θα λύσει το πρόβλημα. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να εστιάσουμε στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, να αναζητήσουμε αγορές για εξαγωγές, αλλά χρειαζόμαστε αναδιάρθρωση χρέους με χαμηλά επιτόκια και μακρά περίοδο αποπληρωμής που δεν θα διαρκέσει μόνο έξι μήνες ή ένα-δυο χρόνια, αλλά που θα έχει μακρά διάρκεια και που θα μας βγάλει από την κρίση’ ".