Το μήνυμα ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 θα καλυφθεί με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χωρίς νέα μέτρα λιτότητας έστειλε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι αναμένει τη γνωμοδότηση της τρόικα και πρόσθεσε ότι τα επιπλεον μέτρα θα μπορούσαν να αποτραπούν με διαρθρωτικές αλλαγές και με επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων.
Το μήνυμα ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 θα καλυφθεί με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χωρίς νέα μέτρα λιτότητας έστειλε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Στις δηλώσεις του, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε με έμφαση ότι η χώρα όχι μόνο πετυχαίνει τους στόχους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τους υπερκαλύπτει, και κάλεσε τους εταίρους να προχωρήσουν σε όσα έχουν υποσχεθεί για την ελάφρυνση του χρέους.
"Θα εξετάσουμε τα ακριβή μεγέθη σε νέες συζητήσεις. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε δεν είναι να λάβουμε επιπλέον μέτρα λιτότητας, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε απ' τη δική μας πλευρά: Να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας. Αυτό ήδη κάνουμε κι επαναλαμβάνω ότι μερικές φορές υπερβαίνουμε τους στόχους" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: "Όλη αυτή η συζήτηση για περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας πρέπει να είναι εντός του πλαισίου της περσινής συμφωνίας. Όχι επειδή η Ελλάδα έχει αποτύχει, αλλά επειδή η Ελλάδα έχει πλέον πετύχει. Επομένως, αυτό θα απαιτήσει τη βοήθεια των εταίρων μας".
Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μπαρόζο απέφυγε να δεσμευθεί από τώρα για το εάν θα υπάρξει τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, καθώς -όπως δήλωσε- θα περιμένει την έκθεση της τρόικας, μετά την αξιολόγηση που ξεκινάει σε λίγες ημέρες.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε, όμως, πως η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο και πως εάν επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, μπορεί να μην απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, αλλά τα κενά να καλυφθούν από αυτά τα έσοδα. Ο ίδιος έκανε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει πολύ μικρότερο κράτος και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα, θέτοντας και ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.
"Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Κι αυτός είναι ένας απ' τους τρόπους για την αντιμετώπιση τυχόν χρηματοδοτικού κενού. Διότι αν έχεις περισσότερα έσοδα απ' αυτές τις πηγές, μπορείς να το αντιμετωπίσεις χωρίς να επιβάλεις στους πολίτες περαιτέρω θυσίες. Αυτά, όμως, είναι ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν σε τεχνικό επίπεδο" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.
"Δεν είναι μυστικό -είπε ακόμη- ότι πρέπει να εξετάσουμε ξανά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τυχόν χρηματοδοτικά κενά. Έχω επίγνωση των εικασιών που γίνονται γι' αυτό το ζήτημα την παρούσα χρονική στιγμή, αλλά δεν θα συμμετέχω διότι δεν το θεωρώ χρήσιμο, ούτε θέλω να προκαταβάλω τα αποτελέσματα της τρέχουσας αποστολής αξιολόγησης".
Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται "καθ' οδόν για την έξοδο απ'την κρίση" διατύπωσε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό.
Όπως είπε ο κ. Σουλτς, "δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην επίλυση της κρίσης, αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ". "Εάν, όπως νομίζω η Ελλάδα επιτύχει όντως πρωτογενές πλεόνασμα, νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε στη χώρα την ευκαιρία να δείξει τις προσπάθειες που έχει κάνει και περαιτέρω αποφάσεις πρέπει να ληφθούν υπό το φως μιας πιθανής ανάκαμψης της χώρας" σηεμίωσε.
"Η Ελλάδα βγαίνει από μια πρωτοφανή κρίση παρά τις μεγάλες δυσκολίες στο κοινωνικό επίπεδο, δείγμα της αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού και των Ευρωπαίων εταίρων μας για τη διαμόρφωση ενός κοινού μέλλοντος για όλους που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, την ανταγωνιστικότητα, την υπευθυνότητα και την ανάπτυξη" είπε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς.