Συναντήσεις με τους κ. Μπαρόζο, Ρομπάι, Σουλτς και Αλμούνια θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, λίγα 24ωρα πριν την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα που θα σημάνει την εκκίνηση μιας κάθε άλλο παρά εύκολης διαπραγμάτευσης.
Συναντήσεις με τους κ. Μπαρόζο, Ρομπάι, Σουλτς και Αλμούνια θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, λίγα 24ωρα πριν την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα που θα σημάνει την εκκίνηση μιας κάθε άλλο παρά εύκολης διαπραγμάτευσης.
Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί έξι χρόνια για να επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν πριν από την κρίση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η χώρα δεν έχει βγει ακόμα από το τούνελ.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς δίνει δημόσια ένα χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της οικονομίας στην κατάσταση πριν την κρίση, ενώ όπως αναφέρουν συνομιλητές του η θέση του πρωθυπουργού είναι σταθερή πως δεν υπάρχει συζήτηση για άλλα μέτρα ή επιπλέον όρους.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν θέλησε να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να ζητεί από τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, στις αυριανές συζητήσεις, διαβεβαιώσεις πως δεν θα ζητήσουν νέα μέτρα, ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχουν πιέσεις. Όπως είπε ο υπουργός, οι αυριανές επαφές θα περιοριστούν στα θέματα της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της ΕΕ το 2014.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, πάντως, φαίνεται πως έρχονται με άγριες διαθέσεις και πιέζουν ήδη την ελληνική πλευρά να προχωρήσει με τις απολύσεις και την κινητικότητα στο Δημόσιο, αλλά και να αναδιαρθρώσει και να εκκαθαρίσει τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ.
Πιέσεις ασκούνται ακόμη στο μέτωπο των εσόδων, καθώς οι δανειστές υποστηρίζουν ότι εάν συνεχιστεί η υστέρηση θα απαιτηθούν διορθωτικά μέτρα, ενώ συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί για την απόδοση του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.
Στο μέτωπο της υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και της άμυνας θα ζητηθούν νέες περικοπές δαπανών, ενώ άγριες είναι οι διαθέσεις τους και στα εργασιακά, αφού για εκείνους παραμένει ανοιχτό το θέμα της αλλαγής πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.
Δυσαρέσκεια υπάρχει και για τις καθυστερήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, με τους δανειστές να προειδοποιούν ότι εάν δεν υπάρξει επιτάχυνση θα ζητήσουν την εμπλοκή ξένων εμπειρογνωμόνων στο ΤΑΙΠΕΔ.
Ήδη, ανακοινώθηκε η συνάντηση της τρόικα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιό της θα αξιολογηθεί η πρόοδος του προγράμματος της κινητικότητας.