Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις κινητοποιήσεις στην παιδεία. Ο υπουργός Παιδείας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τις υποκινεί για ν' ανατρέψει την κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά πως τις κινητοποιήσεις προκαλεί η μνημονιακή πολιτική.
Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τις απεργίες που ξεκινούν τη Δευτέρα στην Παιδεία, αλλά και σε άλλα μέτωπα, όπως στην Υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μιλώντας σήμερα στον ρ/σ Βήμα FM, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι είναι θέμα ημερών η κάλυψη των ελάχιστων, "σημειακών" κενών που -όπως είπε- υπάρχουν στα σχολεία και κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί τον χώρο της παιδείας για να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος μίλησε για "σπέκουλα" και για "επικοινωνιακή καπηλεία" από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να δημιουργηθούν "συνθήκες ανωμαλίας".
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ότι οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών "δεν υποκινούνται από κανέναν άλλον πέρα από εκείνους που θεωρούν τη δημόσια εκπαίδευση περιττή ανάγκη και αποφάσισαν με κάθε κόστος για την κοινωνία να υλοποιήσουν τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις και να προχωρήσουν σε απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών και σε ισοπέδωση των σχολείων".
Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, σημειώνει πως "οι χοντροκομμένες επιθέσεις" εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ "δεν μπορούν να απαλλάξουν την κυβέρνηση από τις εγκληματικές ευθύνες απέναντι στην εκπαίδευση".
Υπέρ των ανοιχτών σχολείων τάχθηκε σήμερα από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, τόνισε όμως ότι οι όποιες αποφάσεις τους θα πρέπει να ληφθούν με γνώμονα τις κοινωνικες συνέπειες που επιφέρουν.
"Εμείς στηρίζουμε αιτήματα των εκπαιδευτικών, δε θέλουμε να κλείσουν τα σχολεία, αλλά από κει και πέρα οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί με τις δημοκρατικές -και έχω την άποψη και συλλογικές- διαδικασίες που πρέπει να υπάρξουν, ας καθορίσουν τη στάση τους" είπε ο κ. Κουβέλης.
Η Χρυσή Αυγή κάλεσε την κυβέρνηση "να πάψει να παίζει με το μέλλον των Ελλήνων μαθητών", προσθέτοντας πως το ελληνικό σχολείο πρέπει "να ξαναγίνει ναός της γνώσης και της καλλιέργειας εθνικών προτύπων και αξιών".
Το ΚΚΕ μιλά για "τραγική κατάσταση" στα σχολεία, με "τεράστια προβλήματα και ελλείψεις" στις οποίες προστίθενται "οι διαθεσιμότητες και η κινητικότητα των εκπαιδευτικών, τα ολοήμερα σχολεία που είναι στον αέρα, η διαλυμένη ειδική αγωγή, οι συμβασιούχοι καθαριστές/τριες που είναι στην ανασφάλεια, οι εκατοντάδες μετεξεταστέοι μαθητές των καταργημένων ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ".
"Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να δυναμώσει ο κοινός αγώνας γονιών – εκπαιδευτικών – μαθητών για το λαϊκό δικαίωμα στην εκπαίδευση ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ" συμπληρώνει το ΚΚΕ.
Για τα περί πολιτικής υποκίνησης των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών τοποθετήθηκε σήμερα και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" τόνισε:
"Δεν μπορεί κανένα κόμμα να βάλει τους εκπαιδευτικούς να χάνουν τα μεροκάματά τους επειδή έχει κάποιες επιδιώξεις. Αυτό είναι αστείο να λέγεται. Ο εκπαιδευτικός απεργεί και ματώνει. Δεύτερον, τα αιτήματα, οι διαπιστώσεις των προβλημάτων και η τραγικότητα είναι ομόφωνα. Δηλαδή, ομόφωνα οι εκπαιδευτικοί, ό,τι και να πιστεύουν πολιτικά, διαπιστώνουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο".
Παρουσιάζοντας τα βασικά αιτήματα των καθηγητών, ο κ. Κοτσιφάκης ζήτησε "να σταματήσουν οι διαθεσιμότητες και να λειτουργήσουν τα τμήματα που καταργήθηκαν, να μην ισχύσει ο νόμος για το Νέο Λύκειο, να σταματήσουν οι περικοπές για την εκπαίδευση, να σταματήσει όλο αυτό που γίνεται όλη αυτή την περίοδο με εκπαιδευτικούς εξαθλιωμένους".
Την ίδια ώρα, η ΟΛΜΕ καταβάλλει προσπάθεια να διευρύνει το απεργιακό μέτωπο και αύριο συγκαλεί ευρεία σύσκεψη με συνδικαλιστές από τα πανεπιστήμια, τα ασφαλιστικά ταμεία, την ΠΟΕ ΟΤΑ και τον χώρο της υγείας.
Οι δάσκαλοι αποφάσισαν τελικά σήμερα να προχωρήσουν συμμετοχή στη 48ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, το δ.σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) προκήρυξε και τρίωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα, για να συμμετάσχουν οι δάσκαλοι στο συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ, με την οποία τελικά δεν συμπορεύεται στην πρώτη πενθήμερη απεργία της ερχόμενης εβδομάδας.
Στα πανεπιστήμια ορίστηκε έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων στις 17 του μηνός, ενώ στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποφασίστηκε να μπει λουκέτο από τις 16 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.