Σε ερωτήσεις απλών πολιτών, που αφορούσαν και στην Ελλάδα, απάντησε η Αγκέλα Μέρκελ στη Γερμανία. Είπε πως η χώρα μας "για πρώτη φορά βρίσκεται σε μια ελαφρώς ανοδική πορεία", συνέδεσε και πάλι μια ενδεχόμενη επιπρόσθετη οικονομική στήριξη με την όποια πρόοδο σημειωθεί.
Σε ερωτήσεις απλών πολιτών απάντησε απόψε η Αγκέλα Μέρκελ στη Γερμανία, όπου κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες. Η καγκελάριος μετείχε σε μια εκπομπή διαλόγου που μεταδόθηκε απευθείας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD και απάντησε σε ερωτήσεις περίπου 150 εκλογέων.
Όπως ήταν φυσικό, η κ. Μέρκελ κλήθηκε να απαντήσει και σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, για την οποία είπε πως "για πρώτη φορά βρίσκεται σε μια ελαφρώς ανοδική πορεία", ενώ συνέδεσε και πάλι μια ενδεχόμενη επιπρόσθετη οικονομική στήριξη με την πρόοδο που θα σημειώσει η χώρα μας.
Παράλληλα, είπε πως γνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και στο σημείο αυτό άσκησε κριτική, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάποιοι έχουν ξεφύγει από την κρίση, την οποία -όπως είπε- πληρώνει ο απλός λαός. "Οι υπαίτιοι για τις δυσχέρειες την έχουν κοπανήσει και καλούνται να σηκώσουν το φορτίο οι απλοί άνθρωποι" ανέφερε σχετικά.
Η καγκελάριος υπερασπίστηκε τις πολιτικές λιτότητας, επιμένοντας ότι έτσι η Ευρώπη θα βγει πιο δυνατή. Αν είμαστε αυστηροί τώρα, η Ευρώπη θα έχει ένα καλύτερο μέλλον και δεν θα καταντήσει ένα 'μουσείο' χάνοντας την ανταγωνιστικότητά της, υπογράμμισε.
"Γίνεται λόγος για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, τι θα γίνει ακριβώς;" ρώτησε ένας εκ των πολιτών την καγκελάριο, η οποία απάντησε:
"Έχουμε δείξει σε πολλές περιπτώσεις αλληλεγγύη κι από την άλλη πλευρά επιμείναμε να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη και να βελτιώσουν την κατάστασή τους. Γνωρίζω ότι αυτό απαιτεί εν μέρει από τους ανθρώπους πολύ μεγάλες θυσίες. Και το ιδιαίτερα εκνευριστικό είναι ότι οι υπαίτιοι για τις δυσχέρειες των χωρών ως επί το πλείστον δεν σηκώνουν το φορτίο, αλλά την έχουν κοπανήσει και καλούνται να σηκώσουν το φορτίο οι απλοί άνθρωποι. Και γι' αυτό λέμε, αλληλεγγύη και προσωπική προσπάθεια και ανάληψη ευθύνης είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος".
Η Άγκελα Μέρκελ, πάντως, φρόντισε και πάλι να διατυπώσει την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων ή στο "κούρεμα" ως λύση για το ελληνικό χρέος.
"Εγώ -είπε- είμαι αντίθετη στην κοινοτικοποίηση (σ.σ.των χρεών) με ευρωομόλογα ή με ένα Ταμείο Απομείωσης Χρεών, όπως άλλα κόμματα το επιθυμούν δίνοντας την εντύπωση ότι θα μπορούσαμε κάπως να τα καταφέρουμε όλοι μαζί, ενώ στο τέλος και οι ισχυρές χώρες θα αποδυναμωθούν και θα είμαστε όλοι αδύναμοι και αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί στην Ευρώπη".
Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε συνολικά στις χώρες του νότου και ειδικότερα στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας και στην πολύ υψηλή ανεργία των νέων στην Ισπανία, παρά κάποιες ορατές επιτυχίες όπως για παράδειγμα το έλλειμμα της Ιταλίας, η καγκελάριος σημείωσε πως "η Ελλάδα για πρώτη φορά βρίσκεται σε μια ελαφρώς ανοδική πορεία" και παραδέχθηκε πως "η ανεργία είναι απόλυτα υψηλή".
Στη συνέχεια επικαλέστηκε το παράδειγμα της Γερμανίας για να πει πως "πριν από 10-12 χρόνια ήταν ο ασθενής της Ευρώπης". "Είχαμε τότε πάνω από 5 εκατομμύρια ανέργους και σήμερα έχουμε κάτω από 3, και αυτό δεν έγινε επειδή δεν αλλάξαμε τίποτε, αλλά γιατί έγιναν μεταρρυθμίσεις" τόνισε.
Η κ. Μέρκελ, μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θέσπιση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65, ένα "μέτρο ακόμη και σήμερα μη δημοφιλές στη Γερμανία" όπως είπε, για το οποίο όμως τόνισε πως ειπώθηκε στον κόσμο "ότι έτσι πρέπει να γίνει". "Και γι' αυτό λέω ότι και σε άλλες χώρες πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, ειδάλλως δεν θα επιτύχουμε συλλογικά. Και εγώ επιθυμώ η Ευρώπη να επιτύχει" συμπλήρωσε η καγκελάριος.
Στο θέμα της Συρίας, η καγκελάριος χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα" τη ρωσική ιδέα να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και πρόσθεσε ότι ελπίζει να υπάρξουν "πράξεις" για να εφαρμοστεί η πρόταση αυτή και να μην αποδειχθεί ότι πρόκειται για μια προσπάθεια "να κερδίσει χρόνο" η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε, η Άγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε ακόμη πώς αισθάνεται όταν την παρουσιάζουν ως χιτλερική καρικατούρα σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου και είπε πως "χρειάζεται μεγαλοψυχία" και πως δεν κρατάει κακία σε κανέναν όσο οι διαμαρτυρίες αυτές είναι ειρηνικές.