Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα χάσει "σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή της" είπε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του στο Συμπόσιο για τα 39 έτη του Κινήματος, μια ομιλία που περιείχε οξεία κριτική στις λογικές του πελατειακού κράτους και ιδιαίτερα στις πρακτικές διακυβέρνησης της χώρας από το 2004 και μετά.
Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα χάσει "σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή της" είπε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του στο Συμπόσιο για τα 39 έτη του Κινήματος, μια ομιλία που περιείχε οξεία κριτική στις λογικές του πελατειακού κράτους και ιδιαίτερα στις πρακτικές διακυβέρνησης της χώρας από το 2004 και μετά.
"Οι ταγοί μας στην πλειοψηφία τους αποδείχθηκαν ανειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς τους και απέναντι στη χώρα" είπε ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας πως τόσο είτε βρίσκονταν στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση ήταν "απασχολημένοι με την προβολή του εαυτού τους" και την ίδια ώρα "τυφλοί και αδιάφοροι" για τις επιδράσεις της ενιαίας αγοράς, του ενιαίου νομίσματος, των νέων συνθηκών της Ευρωζώνης.
"Παρά την κοσμογονική αλλαγή στη θέση της χώρας και τη λειτουργία της σε ένα ολοκληρωτικά νέο περιβάλλον, κυρίαρχος στόχος της πολιτικής συνέχισε να είναι ο ίδιος, ο χειρισμός των διορισμών, παροχών, προσόδων ώστε να μεγιστοποιέιται η εκλογική απήχησή τους" τόνισε.
Αναφερόμενος στην εκλογική μάχη του 2004 και τη μετέπειτα διακυβέρνηση Καραμανλή, ο Κώστας Σημίτης είπε πως "έταζαν ότι αυτοί θα έδιναν στον ελληνικό λαό ό,τι δεν του είχε δώσει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή θέσεις και χρήματα", παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είχαν αλλάξει μετά την ένταξ στο ευρώ.
"Οι πρωτογενείς δαπάνες ξεπέρασαν σταθερά και γρήγορα τα κρατικά έσοδα από το 2005 και μετά για να κορυφωθούν το 2009, για να ξεπεράσει η Ελλάδα κάθε προηγούμενο και κάθε άλλη χώρα της ΕΕ ως προς το ύψος του ελλείμματος" ανέφερε ο κ. Σημίτης.
Και βάζοντας στη συνέχεια στο στόχαστρο τη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, πρόσθεσε: "Εκείνη τη στιγμή της καταστροφής το ΠΑΣΟΚ θεώρησε και αυτό ότι δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν για τη συνέχιση των υποσχέσεων και παροχών. Σιωπήσαμε όταν βλέπαμε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται, επαναφέραμε μάλιστα στην τάξη κάποιους λίγους που το επισήμαιναν".
Στην ομιλία του, ο Κώστας Σημίτης κατηγόρησε τη ΔΗΜΑΡ ότι δεν τόλμησε, ότι έχει έλλειμμα φαντασίας και ότι την "πνίγει" ο αριστερός κομφορμισμός της, ενώ χαρακτήρισε τη "καφενειακή διαμάχη υπέργηρων συνταξιούχων" τη σύγκρουση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε ακόμη για "συγκάλυψη της αλήθειας από τους πολιτικούς" και για "υποτίμηση της αλήθειας που υποτιμά τη χώρα" και επισήμανε πως "για να βγούμε από την άβυσσο που βρισκόμαστε, πρέπει να σταματήσει η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών".
Κρούοντας τoν κώδωνα για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι "θα συνεχίσει ακάθεκτο την πτώση, αν κλείσει τα μάτια στις ανάγκες της εποχής, αν θεωρεί την πολιτική μια τυποποιημένη συμπεριφορά, αν αρκείται να ασχολείται με μικροπολιτικές (…) αν ασχολείται μόνο με την επικοινωνία, την προβολή, τις δημόσιες σχέσεις, την εικόνα και όχι με τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος".
Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, "τώρα χρειάζεται θάρρος", το οποίο -όπως ανέφερε- "απελευθερώνει" και τόνισε πως "η υποταγή σε εκλογικές σκοπιμότητες είναι εκείνη που διαφθείρει".
Ο κ. Σημίτης δήλωσε πως "χρειάζεται νέα αρχή τώρα, αρχή στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν, χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση χωρίς 'ιμάμηδες' και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη, χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια όπου έχουν εγκατασταθεί όσοι θέλουν να αποκλείουν τους άλλους".
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να παίξουν "οι πολλοί, οι διάσπαρτοι που όπως τα χρόνια της δικτατορίας θέλουν να βοηθήσουν, να εκφράσουν τις αγωνίες τους, να δράσουν και να ξεφύγουν από την ισοπέδωση" και τόνισε: "Αυτούς πρέπει να εντάξουμε στην προσπάθειά μας, αυτούς που το σύστημα εσκεμμένα ή άθελα αποκλείει σήμερα, νέα πρόσωπα, νέες ιδέες".
Και κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε: "Το ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με άλλους, μπορεί να γίνει μοχλός της μεγάλης αλλαγής, να βάλει τις βάσεις για ένα νέο μεγάλιο κίνημα, για ένα ρεύμα ανανέωσης που θα είναι καθοριστικό για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της κρίσης, να υπάρξει μια παράταξη δημιουργίας και αλληλεγγύης που θα εξασφαλίσει την ανάκαμψη τη δουλειά το μέλλον της χώρας".