Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι γιατροί με τα νέα μέτρα για το φάρμακο που θα εξαγγείλει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αυξηθεί στο 60% η κατανάλωση γενόσημων στη χώρα μας και να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος.
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι γιατροί με τα νέα μέτρα για το φάρμακο που θα εξαγγείλει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αυξηθεί στο 60% η κατανάλωση γενόσημων στη χώρα μας και να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι για την ποιότητα των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, κι έτσι φοβούνται ότι θα μπουν στη χώρα μεγάλες ποσότητες γενόσημων αμφιβόλου ασφαλείας και θεραπευτικού αποτελέσματος.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης σημειώνει ότι μέσα στην 5ετία δεν ελέγχθηκαν παρά μόνο 500 φάρμακα από τα 7.000 που κυκλοφορούν.
Για να επιτεχυθεί ο στόχος σε ότι αφορά τα γενόσημα, θα δοθούν κίνητρα στους φαρμακοποιούς, ενώ θα μπουν περιορισμοί στους γιατρούς, κι έτσι για κάθε γενόσημο που θα πωλούν δεν θα επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ χρήματα ως ποσοστό επί του τζίρου τους, ενώ όποιο φαρμακείο έχει τζίρο που φτάνει το 60% σε γενόσημα, θα εξαιρείται τελείως από αυτό το μέτρο. Σε δεύτερη φάση, οι γιατροί θα υποχρεούνται να καλύπτουν το 60% της συνταγογράφησης με γενόσημα σε διαφορετική περίπτωση θα μένουν εκτός ΕΟΠΥΥ.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει ότι πρέπει και οι γιατροί να συμβάλλουν επιτέλους σε αυτή την προσπάθεια, σημειώνοντας ότι στη Σουηδία ενδεικτικά η κατανάλωση των γενόσημων φαρμάκων αγγίζει το 70%, στη Γερμανία το 60% και στην Ελλάδα μόλις το 19,8%.
Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν θετικά τα νέα μέτρα για το φάρμακο, τονίζουν όμως και αυτοί ότι θα πρέπει να γίνονται συχνά αυστηροί έλεγχοι ώστε να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες.
Την ίδια ώρα πάντως, δημοσιοποίηση από το υπουργείο Υγείας περιπτώσεων υπερσυνταγογράφησης από γιατρούς προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ιατρικών συλλόγων και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν: "Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ζητά επιτακτικά από τον υπουργό Υγείας να δώσει στην δημοσιότητα αριθμό, ονόματα και στοιχεία ιατρών καθώς και οποιοδήποτε άλλου 'θησαυρίζει μέσω της υπερσυνταγογράφησης', προτρέποντας συγχρόνως τις αρμόδιες αρχές του κράτους να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά".