Δεσμευση ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και δεν θα μειωθούν άλλο μισθοί και συνταξεις, ανέλαβε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA". Eίπε ακόμα ότι φέτος θα ειναι η τελευταία χρονιά για το χαράτσι, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί πρωτογενες πλεόνασμα.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν οριζόντια μέτρα και να υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών το 2015-2016, ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο "Πρωινό MEGA". Ο υπουργός Oικονομικών δήλωσε παράλληλα ότι η χώρα πλησιάζει στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ συμπλήρωσε ότι η ύφεση επιβραδύνεται.
Έστειλε επίσης μήνυμα στους πολίτες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος "κουρέματος" των καταθέσεων ενώ τόνισε ότι οι καταθέτες χάνουν χρήματα καθώς τα επιτόκια στο εξωτερικό είναι πολύ χαμηλά.
Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις τράπεζες για τις οποίες είπε ότι "στάθηκαν όρθιες" καθώς κεφαλαιοποιήθηκαν και με αυτό "καλύφθηκε η πρώτη αναγκαία συνθήκη για την ρευστότητα", ωστόσο χρειάζεται να επιστρέψουν οι καταθέσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών πρόεβλεψε ότι φέτος η ύφεση θα πέσει κάτω από το 5% ενώ υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στο τέλος του 2013 θα έχει επιτύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα και το 2014 θα έχει επέλθει και μια οριακή θετική ανάπτυξη, παράγοντες τους οποίους προσδιορίζει ο ίδιος ως προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας στις αγορές.
"Με τα στοιχεία του εξαμήνου που εκδώσαμε πριν από λίγες μέρες, αλλά και με τα στοιχεία των εσόδων που βγάλαμε πριν από μερικές μέρες του επταμήνου δείχνει πράγματι η μέχρι τώρα πορεία υπό προϋποθέσεις οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου, δηλαδή σε καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που έχουμε στον προϋπολογισμό. Σαφώς υπάρχει φως στο τούνελ, από την ανάλυση των στοιχείων που κάνουμε φαίνεται πράγματι ότι η ύφεση είναι ηπιότερη", είπε χαρακτηριστικά.
Για την πιθανότητα ύπαρξης δημοσιονομικού κενού το 2015-16 ο κ. Στουρνάρας είπε: "Για το 2013 και το 2014 σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση την τέταρτη, δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, και τα στοιχεία του εξαμήνου και του επταμήνου φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή. Για το 2015 και το 2016 όταν είχε γίνει η πρώτη άσκηση υπήρξε ένα δημοσιονομικό, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της δικής μας εκτίμησης και της εκτίμησης της τρόικα. 4 δισ. σωρευτικά το 2015-16 βγάζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του IMF, εμείς με τις δικές μας εκτιμήσεις γύρω στα 2 δισ. Τώρα όμως ξανακάνουμε αυτή την άσκηση, εμείς την κάνουμε τώρα την άσκηση γι' αυτό και είμαστε όλοι εδώ και δεν είμαστε διακοπές, ξανακάνουμε όλες αυτές τις ασκήσεις, ούτως ώστε τέλος Σεπτεμβρίου που θα έρθει η τρόικα να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε τα επιχειρήματά μας".
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, ούτε άλλες μειώσεις μισθών. "Τώρα, εάν υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2015-16, σαφώς κατά την άποψή μας δεν μπορεί να καλυφθεί με οριζόντια επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα, πρέπει να δούμε από την διαρθρωτική πλευρά τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν μιλάμε, ούτε η έκθεση μιλάει για περαιτέρω μείωση κατώτατου μισθού. Ότι ήταν να δώσει ο μισθός το έδωσε. Από εδώ και πέρα θα πρέπει η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας να έρθει μέσα από την παραγωγικότητα και μάλιστα μέσα από αυτό που λέμε την διαρθρωτική παραγωγικότητα", σημείωσε.
Για την κινητικότητα και τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων είπε ότι δεν γίνονται για την δόση αλλά για ένα καλύτερο Δημόσιο: "Οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις δεν γίνονται ούτε για την δόση, ούτε για τίποτα, ούτε καν για να έχουμε δημοσιονομικά οφέλη. Ήδη, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί ριζικά από το 2009 μέχρι σήμερα με την εφαρμογή ενός αυστηρού κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις και με τις αποχωρήσεις λόγω συντάξεων. Οι 15.000 που θα φύγουν στα δυο χρόνια δηλαδή το 2013 και το 2014 ως υποχρεωτικές αποχωρήσεις είναι για να βελτιωθεί η ποιότητα του δημόσιου τομέα. Δηλαδή θα φύγουν άνθρωποι που έχουν τιμωρηθεί, που έχουν πειθαρχικά, που δεν μπορούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους ως δημόσιοι υπάλληλοι και θα έρθουν νεότεροι άνθρωποι να πάρουν την θέση τους, 1 προς 1, 15.000 θα φύγουν, 15.000 θα πάρουμε, σε τομείς που έχουμε ανάγκη, από νέους ανθρώπους με πολύ μεγάλη παραγωγικότητα".
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις λέγοντας ότι δεν φοβάται κάποιο "ατύχημα" ενώ επισήμανε ότι δεν βλέπει ουσιαστική μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, εξετάζεται όμως η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος.
"Ο ειδικός φόρος στο θέρμανσης και στο κίνησης είναι ίδιοι για να μπορούμε να πατάξουμε το λαθρεμπόριο. Και το λαθρεμόριο έχει παταχθεί. Όμως σήμερα, ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης είναι ο χαμηλότερος δυνατός σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία. Δύσκολα λοιπόν βλέπω ουσιαστική μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, διότι τότε θα ξανανοίξει η πόρτα για λαθρεμπόριο. Άρα λοιπόν νομίζω η έμφασή μας είναι στο δεύτερο σκέλος, που έχει να κάνει με το να ξαναδούμε τα κριτήρια που χορηγείται το επίδομα θέρμανσης", είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά, που θα επιβληθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και από το 2014 θα εφαρμοστεί ο νέος φόρος ακινήτων, αναφέροντας, πάντως, ότι η τρόικα διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις.
"Πράγματι η τρόικα θεωρεί ότι θα έχει μικρότερη εισπραξιμότητα από ο,τι έχει ο φόρος που εισπράττεται από την ΔΕΗ, προσπαθούμε με τεχνικά επιχειρήματα να βελτιώσουμε το ποσοστό εισπραξιμότητας το οποίο δέχεται η τρόικα σήμερα, ούτε ώστε και έναν δικαιότερο φόρο να έχουμε, πολύ δικαότερο γιατί είναι πράγματι δικαιότερος, και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα να έχουμε", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως θα πειστεί η τρόικα ενώ ερωτώμενος για τον χρονικό ορίζοντα θέσπισης του νέου φόρου ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο αλλά ότι προσπαθεί να βελτιώσει τα ποσοστά εισπραξιμότητας επισημαίνοντας ότι "ο φόρος πρέπει να περάσει από την Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου περίπου".
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου 2014, συμπληρώνοντας πως θα εξετασθούν κοινωνικά κριτήρια.
"Σαφώς ο άνεργος, ο φτωχός πρέπει να προστατευτεί. Αλλά αυτός όμως ο οποίος έχει πάρει δάνειο και πλήρωσε μια δυο δόσεις και μετά δεν το ξαναπλήρωσε και έχει περιουσία να το αποπληρώσει καταλαβαίνετε ότι δεν πρέπει να προστατευτεί, διότι στην περίπτωση αυτή απλώς δεν θα έχουμε στεγαστική πίστη. Δεν θα δώσει καμιά τράπεζα ποτέ δάνειο στεγαστικό, φαντάζομαι δεν το θέλει κανείς αυτό", σημείωσε.
Ο κ. Στουρνάρας απάντησε και στις κατηγορίες που δέχθηκε για τις δηλώσεις του περί κόπωσης των βουλευτών και ιδιαίτερα στον Νικήτα Κακλαμάνη.
"Διαβάστε προσεκτικά την δήλωσή μου. Η δήλωση αυτή έγινε στο πρακτορείο Reuters, απευθυνόταν σε συγκεκριμένο ξένο ακροατήριο. Αν κάποιοι τώρα θεώρησαν εδώ σκόπιμο, να δούμε φαντάσματα από την δήλωση αυτή πραγματικά λυπάμαι. Η δήλωση αυτή απευθυνόταν σε ένα συγκεκριμένο ξένο ακροατήριο και έλεγε κύριοι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλα οριζόντια επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα. Βλέπετε κάτι το αρνητικό στη δήλωσή μου αυτή; Η κακόπιστη κριτική φαίνεται, ο βουλευτής εκείνος που είπε ότι θα με αλλάξει, που ξαφνικά το είδε πρωθυπουργός και θέλει να με αλλάξει, ε εντάξει αυτό δεν μπορώ να το κρίνω, ας το κρίνει ο κόσμος που τον εκλέγει", επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.