Για αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας από τις ΗΠΑ έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA" σχολιάζοντας την χθεσινής συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
Για αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας από τις ΗΠΑ έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA" σχολιάζοντας την χθεσινής συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
"Αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας, αναγνώριση της αξίας της Ελλάδας, της αξίας που της δίνει και η σταθερότητά της σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για την γειτονιά μας και αναβάθμιση, μια αναβάθμιση που την είδαμε και χειροπιαστά στο πως εξελίχθηκε η επίσκεψη, στο πως η σύνθεση της αντιπροσωπείας της αμερικανικής, δηλαδή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών να παρακολουθεί τις δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα και του πρωθυπουργού μας είναι κάτι το εξαιρετικά ασυνήθιστο", τόνισε ο κ. Κεδίκογλου.
Ερωτώμενος για το πως άκουσε τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά τις χθεσινές συναντήσης κορυφής στην Ουάσινγκτον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέφερε ένα σαφές κλίμα ικανοποίησης ενώ έκανε λόγο για "ευχάριστη επιβεβαίωση".
"Ικανοποιημένος, ήταν θα έλεγα μια ευχάριστη όχι έκπληξη ακριβώς αλλά επιβεβαίωση, είχαμε τις ενδείξεις ότι θα εξελιχθεί έτσι η επίσκεψη, η συνάντηση αλλά ήταν μια ευχάριστη επιβεβαίωση. Ήταν μια πολύ καλή προσωπική χημεία αν θέλετε επειδή χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση αλλά και αυτά τα οποία ειπώθηκαν είναι στον άξονα που κινείται η Ελλάδα, δηλαδή αν θυμάστε για την λιτότητα, λιτότητα και μόνο λιτότητα δεν φέρνει λύση το λέμε χρόνια. Καταφέραμε με όπλο τις θυσίες των Ελλήνων, γιατί οι θυσίες των Ελλήνων είναι που δίνουν την σταθερότητα η οποία μας αναβαθμίζει στην περιοχή στην τρέχουσα συγκυρία", σημείωσε.
Στάθηκε επίσης στην σημασία της δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων: "Πρέπει να είναι σε δυο άξονες η προσπάθεια. Ναι οπωσδήποτε πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πρέπει να δημιουργούμε νέα χρέη κάθε μέρα, αυτό το παράδειγμα, αυτό το μοντέλο ανήκει στο παρελθόν και δεν πρέπει να το επαναλάβουμε στην Ελλάδα".
Αναφορικά με τις δυσκολίες μετουσίωσης του καλού κλίματος σε πράξεις ο κ. Κεδίκογλου αναγνώρισε ότι "δεν συμμετέχουν οι ΗΠΑ στην διαπραγμάτευση, συμμετέχουν αν θέλετε εμμέσως μόνο μέσω του ΔΝΤ'.
Υπογράμμισε ωστόσο την σημασία της στροφής της κοινής γνώμης τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας.
"Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει και όλο και περισσότεροι, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη επισημαίνουν, υπογραμμίζουν, συμφωνούν στην αναπτυξιακή διάσταση. Και τι σημαίνει αναπτυξιακή διάσταση; Θέσεις εργασίας. Όπως πολύ σωστά επισημάνατε και χθες και σήμερα, ήταν κάτι που απασχόλησε την συζήτηση των δυο ηγετών, η ανεργία είναι ο νούμερο ένα εχθρός. Εκεί πρέπει να ρίξουμε όλα μας τα όπλα, σε εκείνη τη μάχη πρέπει να φέρουμε τώρα αποτελέσματα", σημείωσε και συμπλήρωσε ότι "η ανεργία θα χτυπηθεί από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επενδύσεις αλλάζουν το κλίμα, οι μεγάλες επενδύσεις τροφοδοτούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε μεγάλο αριθμό γύρω τους".
Η ελληνική κυβέρνηση αξιολόγησε γενικώς πολύ θετικά την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα και θεωρεί ότι προέκυψαν πολύ θετικά πολιτικά αποτελέσματα από αυτήν.