Προσκλητήριο για επενδύσεις σε Έλληνες ομογενείς αναμένεται να απευθύνει ο πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και τον πρόεδρο της JP MORGAN και αργότερα θα δει τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και θα επισκεφθεί το "Σημείο Μηδέν".
Προσκλητήριο για επενδύσεις σε Έλληνες ομογενείς αναμένεται να απευθύνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε εκδήλωση όπου παρίσταται αυτή την ώρα στο Metropolitan Club, στη Νέα Υόρκη.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στον χώρο της εκδήλωσης συνοδευόμενος από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο είχε και συνάντηση. Λίγο αργότερα, ο κ. Σαμαράς μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Δημήτριο, χαρακτηρίζοντάς τον δυναμικό ιεράρχη στον οποίο μπορεί να προσβλέπει όχι μόνο η Ομογένεια, αλλά όλο το ορθόδοξο στοιχείο στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ με τον οποίο είχε συνομιλία σε θερμό κλίμα για μία ώρα, τον πρόεδρο της JP MORGAN Τζέιμι Ντιμόν, ενώ επισκέφθηκε και τα γραφεία της εφημερίδας "New York Times".
Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού προβλέπει ακόμη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν -όπου επί τάπητος θα τεθεί και το Κυπριακό- και επίσκεψη στο "Σημείο Μηδέν" όπου κατέπεσαν οι δίδυμοι πύργοι και όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.
Χθες, στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο και τις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα εκτός απο τις μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται σχέδιο για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, ωστε ο ελληνικός λαός να αισθανθεί πως υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ.
Αν και επρόκειτο για συνάντηση εργασίας, όπου δεν προβλέπονται δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να μιλήσει αναλυτικά για την Ελλάδα, επισημαίνοντας την ανάγκη διορθωτικής πορείας.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ είδαν πίσω από την αλλαγή αυτή πρωτοκόλλου μια κίνηση στήριξης της Ελλάδας και των προσπαθειών του ελληνικού λαού, καθώς και ένα μήνυμα του Ομπάμα υπέρ ενός διαφορετικού μίγματος πολιτικής κατά της κρίσης, που δεν προβλέπει μονομερή λιτότητα, αλλά ενίσχυση της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Κρίσιμη παράμετρος γι' αυτό είναι η βιωσιμότητα του χρέους, με τους Αμερικανούς -μέσω του ΔΝΤ και με βάση τη συλλογιστική που αναπτύσσουν- να τάσσονται υπέρ της μείωσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της απεσταλμένης του MEGA Μαρίας Σπυράκη, ο κ. Σαμαράς είπε στον κ. Ομπάμα ότι το 2013 θα κλείσει για την Ελλάδα με πρωτογενή πλεονάσματα, στοιχείο που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να αποδείξει ότι έχει επιτύχει τους στόχους της και έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup του περασμένου Οκτωβρίου.
Ζωηρό φαίνεται πως είναι και το αμερικανικό ενδιαφέρον για θέματα ενέργειας που συζητήθηκαν. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάς της Μ. Σπυράκη, ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στον Αμερικανό πρόεδρο ενδείξεις ερευνών από ΗΠΑ, Καναδά και Γαλλίας που δείχνουν ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας υπάρχουν ποσότητες κοιτασμάτων φυσικού αερίου που αθροιζόμενες με εκείνες στην περιοχή του Ισραήλ και της Κύπρου μπορούν να καλύψουν το 50% των αναγκών της ΕΕ για 30 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά την αμερικανική πλευρά, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, επίσημες πηγές μιλούν για πολύ καλές εντυπώσεις από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Η αμερικανική πλευρά φέρεται ικανοποιημένη με όσα άκουσε από τον πρωθυπουργό για την οικονομία και τα θέματα ενέργειας, ενώ αυτό που τονίζεται είναι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα πήρε πάνω του την παρουσίαση των αμερικανικών θέσεων για την οικονομία.
Ενώπιον του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, του "αρχιτέκτονα" της πολιτικής κατά της μονομερούς λιτότητας, ο κ. Ομπάμα αποτύπωσε ο ίδιος τη διαφωνία του με τη γερμανική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι ο κ. Λιου, που είχε βρεθεί και στην Αθήνα πριν από 3 εβδομάδες, έχει συγκρουστεί δημόσια με τον κ. Σόιμπλε και έχει υποστηρίξει δημόσια ότι η ευημερία των λαών δεν έρχεται μέσα από λιτότητα, αλλά μέσα από ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΜEGA και του Μιχάλη Ιγνατίου, οι συνομιλητές του κ. Σαμαρά έκαναν αναφορά στη Χρυσή Αυγή στο πλαίσιο της συζήτησης για τη λαθρομετανάστευση, θέμα με τον οποίο συνδέθηκε η ενίσχυση της οργάνωσης. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε ανώτατο επίπεδο αποφασίστηκε να βοηθήσει η Αμερική για τη φρούρηση των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων.