Εντείνονται οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος στο Βερολίνο, στην τελική ευθεία για τις εκλογές τον Σεπτέμβριο, κι ενώ διεθνείς αναλυτές αναμένουν ενδεχόμενο μήνυμα που θα εκπέμψει ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά προς την Ευρωζώνη και κυρίως το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Εντείνονται οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος στο Βερολίνο, στην τελική ευθεία για τις εκλογές τον Σεπτέμβριο, κι ενώ διεθνείς αναλυτές αναμένουν ενδεχόμενο μήνυμα που θα εκπέμψει ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά προς την Ευρωζώνη και κυρίως το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Ήδη, στη Γερμανία επικεφαλής των μεγαλύτερων οικονομικών ινστιτούτων ανοίγουν τη συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μέρσελ Φράτσερ να εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου ένα νέο κούρεμα που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 50% του συνολικού χρέους.
"Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, με την εμφάνιση του επόμενου χρηματοδοτικού κενού. Αργά ή γρήγορα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να διαγραφεί έως και το μισό του δημόσιου χρέους της Ελλάδας" τονίζει ο κ. Φράτσερ.
Αλλά και ο επικεφαλής του ινστιτούτου IFO του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθείται στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι καταστροφική και οι μέχρι τώρα λύσεις ημίμετρα.
"Έχουμε -είπε- μια τεράστια κρίση. Η μαζική ανεργία δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Η ανεργία στους νέους στην Ελλάδα φτάνει το 64% και στην Ισπανία ξεπερνά το 55%. Ο μέσος όρος ανεργίας σε αυτές τις χώρες φτάνει στο 27%. Αναρωτιέμαι πόσο καιρό ακόμη θα αντέξουν. Πρακτικά, έχει επέλθει πλήρης καταστροφή στο ευρώ. Αναζητούνται όλα τα πιθανά συστήματα διάσωσης για να μην αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, αλλά είναι μόνο παυσίπονα".
Να ληφθούν επειγόντως μέτρα που θα επαναφέρουν την ανάπτυξη ζητεί και ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Ο Τσαρλς Νταλάρα, που πρωταγωνίστησε στις διαπραγματεύσεις για το πρώτο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ πρέπει να δώσουν 15-20 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα.
"Εάν η Ευρώπη με την ουσιαστική συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν πρόθυμη να διαθέσει από 15 μέχρι 20 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για επενδύσεις, η οικονομία της θα είχε πραγματική ευκαιρία να σταθεροποιηθεί. Αυτό, θα έπρεπε να συνδυαστεί "με επείγοντα μέτρα απορρύθμισης, περισσότερης διαφάνειας, μεταρρύθμισης των φορολογικών δομών και ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ" δηλώνει ο πρώην επικεφαλής του IIF μιλώντας στη "Neue Zürcher Zeitung".
Δύσκολη θεωρεί η Citigroup την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που -σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου- θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ είναι πιθανό να οδηγήσει και σε νέα μέτρα λιτότητας.
Αντίθετα, η Credit Suisse βλέπει φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η ανεργία έχει πιάσει ταβάνι, από το 2014 η ανάπτυξη θα περάσει σε θετικό έδαφος, οι καταθέσεις επιστρέφουν και συμπληρώνει ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται νέα δάνεια ούτε πρόσθετα μέτρα, μόνο προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.