Την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου πήρε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, που είχε παρουσιαστεί αρχικά από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τον περασμένο Μάιο.
Την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου πήρε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, που είχε παρουσιαστεί αρχικά από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τον περασμένο Μάιο.
Το πρώτο στάδιο της αποκρατικοποίησης θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας το β' τρίμηνο του 2014. Αυτή η διαδικασία, μάλιστα, θα σπάσει σε δυο φάσεις:
Αρχικά με την είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε ποσοστό έως και 49% με παράλληλη παραχώρηση του management
Στη δεύτερη φάση ο επενδυτής θα μπορεί να εξαγοράσει επιπλέον ποσοστό μέχρι το 66% καθώς το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει το 34% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή το ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας. Ωστόσο, στο σχέδιο προβλέπονται όροι και προϋποθέσεις για τη διατήρηση αυτού του ποσοστού από το Δημόσιο.
Το δεύτερο στάδιο της αποκρατικοποίησης προβλέπει τη διάθεση του 30% του παραγωγικού πια δυναμικού της ΔΕΗ που θα αποτελέσει και την "πρόικα" της νέας εταιρείας, της λεγόμενης "Μικρής ΔΕΗ", με στόχο αυτό να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Συγκεκριμένα, προκειμένου να φτιαχτεί μια βιώσιμη και ανταγωνιστική εταιρεία θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυαναμικού, δηλαδή η "Μικρή ΔΕΗ" θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο 30% της εμπορικής δραστηριότητας της ΔΕΗ, η νέα εταιρεία θα δεχθεί 1.400MW από λιγνίτη, 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500MW δυναμικού φυσικού αερίου, ενώ θα στελεχωθεί με προσωπικό της ΔΕΗ.
Η τρίτη και τελευταία φάση, που θα ξεκινήσει το 2016, προβλέπει την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 17% των μετοχών της μητρικής εταιρείας της ΔΕΗ, από το 51% που κατέχει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο.
Το σχέδιο για τη ΔΕΗ ξεσηκώνει αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει "κορυφαία πράξη ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είχε το πρωί συνάντηση με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, έκανε λόγο για πώληση των δικτύων και εξέφρασε την αντίθεσή του.
Το δικό τους μήνυμα έστειλαν οι εργαζόμενοι, με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ Άγγελο Βλαστό να επισημαίνει πως "το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι προσιτό στη χαμηλότερη δυνατή τιμή για όλους του Έλληνες πολίτες, για όλες τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις".