Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Δικαστικό Συμβούλιο με τις κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου και της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και της παράβασης καθήκοντος (σε βαθμό πλημμελήματος), αποφάσισε η Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια και της μυστικής ψηφοφορίας που ακολούθησε.
Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Δικαστικό Συμβούλιο με τις κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου και της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και της παράβασης καθήκοντος (σε βαθμό πλημμελήματος), αποφάσισε η Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια και της μυστικής ψηφοφορίας που ακολούθησε.
Στη διαδικασία συμμετείχαν 283 βουλευτές, με έγκυρα ψηφοδέλτια 269 άκυρα 9 και λευκά 5.
Υπέρ της παραπομπής για την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά 34 και παρών 67.
Υπέρ της παραπομπής για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία ψήφισαν 206 βουλευτές, 42 κατά και 18 παρών.
Υπέρ της παραπομπής για την παράβαση καθήκοντος ψήφισαν 220 βουλευτές, 35 κατά και παρών 11.
Αρνητικά σχόλια προκάλεσαν οι πολλές αρνητικές ψήφοι και τα παρών, παρά την άποψη όλων των κομμάτων ότι ο πρώην υπουργός θα πρέπει να ελεγχθεί για ποινικά αδικήματα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την ομιλία του πριν την ψηφοφορία υπογράμμισε ότι αρνείται απόλυτα και κατηγορηματικά τις βαρύτατες κατηγορίες που του προσάπτονται, κάνοντας λόγο για προκατασκευασμένο πόρισμα. "Ούτε απιστία έχω διαπράξει, ούτε νόθευση εγγράφου, ούτε παράβαση καθήκοντος. Σας προτείνουν να συστήσετε ειδικό δικαστήριο για πρώτη φορά από την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989", ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
"Στοχοποιούμαι για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί υπήρξα ο υπουργός Οικονομικών που έβαλε την χώρα στο μνημόνιο. Το μνημόνιο το οποίο πολλοί εμίσησαν αλλά σήμερα το υπηρετούν. Ορισμένοι θεωρούν ότι αν προσφέρουν στην κοινωνία το θέαμα μιας ανθρωποθυσίας, το ακούσαμε και με ακραίο τρόπο, θα ανακουφιστεί η πίεση σε αυτούς για όλα όσα οι πολίτες υφίστανται. Θα έχει βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος από την κυβέρνηση Παπανδρέου για να επικεντρωθεί εκεί το ανάθεμα για όλα τα δεινά του κόσμου", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
"Παραπομπή για το θέμα αυτό, για τη λίστα Λαγκάρντ, που δεν είναι καν η πιο σημαντική λίστα που έχει το υπουργείο Οικονομικών. Όχι για τα μύρια όσα έχουν συμβεί στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες", ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. "Μια υπόθεση από την οποία ούτε εγώ έχω αποκομίσει οποιοδήποτε οικονομικό όφελος, ούτε έχει ζημιωθεί το δημόσιο", πρόσθεσε σχετικά.
"Αυτή τη στιγμή καλείστε να παραπέμψετε σε Ειδικό Δικαστήριο εμένα που όπως και να το κάνουμε ζήτησα τα στοιχεία και εξαιτίας μου ήρθαν στην Ελλάδα, εμένα που τα έδωσα για έλεγχο, προκάλεσα συσκέψεις προκειμένου να αξιοποιηθούν και τα παρέδωσα στον αρμόδιο πριν την αποχώρησή μου. Και την ίδια στιγμή αυτός που μαζί με τον κ. Διώτη κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα χρονικό διάστημα επιβραβεύεται, γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Ave Ceasar! Morituri te salutant! Πόσος παραλογισμός μπορεί πια να χωρέσει σε αυτή την υπόθεση;", υπογράμμισε.
"Το μόνο που ζητώ είναι να πάρετε τις αποφάσεις σας με βάση τα πραγματικά στοιχεία και την αίσθηση του δικαίου", είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ υπερασπίστηκαν το έργο της προανακριτικής επιτροπής ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή επέμειναν στην ανάγκη να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο συγκάλυψης, ενώ τόνισε ότι ουδείς έλεγχος έχει γίνει στις λίστες των καταθετών του εξωτερικού. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι δεν έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία για τα αδικήματα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος έκανε λόγο για εξωθεσμική διαχείριση της λίστας από τον πρώην υπουργό.
"Σπεύδω να σας πω ότι εγώ υιοθετώ 100% την άποψη περί μη ύπαρξης δικαιώματος πια της Βουλής, τούτης εδώ, να εφαρμόσει το άρθρο 86", είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τάχθηκε ως νομικός υπέρ της άποψης ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα.
Με την απόφαση αυτή της Βουλής ανοίγει ο δρόμος για την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο εφόσον είναι θετική η γνωμοδότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.
Τις επόμενες μέρες η Βουλή θα κληρώσει σε ειδική συνεδρίαση τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου τα οποία και θα αποφανθούν για το εάν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα του πρώην υπουργού.