Στην έκθεση της τρόικας για τη χώρα μας παρέπεμπαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδριάση που θα κρίνει τον τρόπο εκταμίευσης της δόσης προς τη χώρα μας.
Στην έκθεση της τρόικας για τη χώρα μας παρέπεμπαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδριάση που θα κρίνει τον τρόπο εκταμίευσης της δόσης προς τη χώρα μας.
Στην υπενθύμιση ότι τα πράγματα δεν είναι απλά στην Ελλάδα προχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Eurogroup θα ελέγξει και θα συζητήσει πάνω στην έκθεση της τρόικας για τη χώρα μας.
"Έχουμε την έκθεση της τρόικας, που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ. Θα τη μελετήσουμε διεξοδικά και θα διαβουλευτούμε. Το ότι δεν είναι απλά τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι νέο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα σημείωσε τους τελευταίους μήνες σημαντική πρόοδο και θα τα δούμε τώρα όλα αυτά. Είμαι, όμως, βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε και τους επόμενους μήνες αυτό τον δύσκολο αλλά πετυχημένο δρόμο της Ελλάδας", τόνισε ο Β. Σόιμπλε.
O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος για την απόφαση εκταμίευσης της δόσης, τόνισε:
"Θα πρέπει να το δω επακριβώς, γι' αυτό είμαστε εδώ, για να το ελέγξουμε επακριβώς . Ουδέποτε κάναμε εύκολη τη λήψη της απόφασης, πάντα ελέγχουμε επακριβώς για να μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη της απόφασης. Και η Τρόικα δεν κάνει εύκολη τη δουλειά (για την Ελλάδα) και οι Έλληνες δυσκολεύονται. Αλλά εν προκειμένω είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα κι ότι δεν θα έχουμε τους ερχόμενους μήνες δραματικές κλιμακώσεις στην Ελλάδα. Παραμένει ο δρόμος δύσκολος για την Ελλάδα. Να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Πρέπει να έχει κανείς την ικανότητα να θυμάται τρεις μήνες αργότερα αυτό που γνώριζε ήδη προ τριμήνου. Και πρέπει να δείχνει σεβασμό γι' αυτό που έχει επιτευχθεί στο μεταξύ διάστημα στην Ελλάδα και να γνωρίζει ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα".
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα προτρέψουν την Ελλάδα να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει η βάση για μια πολιτική συμφωνία.
"Αν η τρόικα επιβεβαιώσει αυτήν την κυρίως θετική εντύπωση, από τη μεριά μου θα ταχθώ υπέρ του να υπάρξει συμφωνία σήμερα, δηλαδή να μπορέσουμε να πετύχουμε κατ' αρχήν αυτήν την συμφωνία, ώστε να προχωρήσουμε από τώρα και μέχρι το τέλος του μήνα στην εκταμίευση προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και να κάνει την δημοσιονομική προσαρμογή μέσα στη ευρωζώνη", πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, είπε πως η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την έκθεση της τρόικας, ενώ ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του, Λικ Φρύντεν είπε:
"Αν έχουμε την απόδειξη ότι η Ελλάδα τα εκπληρώνει όλα θα λάβει και τα χρήματά της. Θα ακούσουμε φυσικά την τρόικα, τι έχει να μας πει, αλλά πιστεύω ότι απ' αυτά που ακούμε η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να εκπληρώσει τους όρους και εμείς φυσικά – όπως στο παρελθόν – θα επιμείνουμε στο να εκπληρωθούν οι όροι, αλλά αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές".
Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, τάχθηκε υπέρ της καταβολής ολόκληρης της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ και πρόσθεσε:
"Αυτό θα φανεί, απ' το πως έχει λάβει η Ελλάδα τα μέτρα. Εμείς πιέζουμε φυσικά ώστε να γίνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να υπάρξουν εκεί κάπως σταθερές συνθήκες όσον αφορά στην οικονομική βάση. Κι αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε μπορούμε να πληρώσουμε (τη δόση) τον Ιούλιο. Οι Έλληνες χρειάζονται στα τέλη Αυγούστου μια μεγαλύτερη ποσότητα χρήματος για να ξεπληρώσουν ομόλογα και θα έλεγα ότι θα έπρεπε να το τελειώσουμε αυτό το θέμα αυτό το διήμερο".