Τους επόμενους μήνες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για τρία αδικήματα, τα δυο σε βαθμό κακουργήματος, μετά την κατάθεση του πορίσματος της πλειοψηφίας των μελών της προανακριτικής στο πρόεδρο της Βουλής.
Τους επόμενους μήνες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για τρία αδικήματα, τα δυο σε βαθμό κακουργήματος, μετά την κατάθεση του πορίσματος της πλειοψηφίας των μελών της προανακριτικής στο πρόεδρο της Βουλής.
Το 58 σελίδων πόρισμα υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και στην κατάληξη του αναφέρει:
"Προτείνεται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γεώργιου Παπακωνσταντίνου για τα αξιόποινα αδικήματα α) της νόθευσης β) της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία (άρθ. 256) και γ) της παράβασης καθήκοντος (άρθ. 259 Π.Κ".
Η πλειοψηφία των μελών διατυπώνει και γνώμη που έχει έμμεσο αποδέκτη το δικαστικό συμβούλιο για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων του πρώην υπουργού. "Η αποσβεστική προθεσμία του άρθ. 86 & 3 του Συντάγματος δεν παρήλθε και, ως εκ τούτου, λόγος για παραγραφή των αξιόποινων πράξεων, που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου, δεν μπορεί να υπάρξει" αναφέρεται στο πόρισμα.
Το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή κατέθεσαν δικά τους πορίσματα τόσο με τις κατηγορίες που προτείνουν για τον κ. Παπακωνσταντίνου όσο και με αναφορές για πολιτικές ή και ποινικές ευθύνες για τους κ. Παπανδρεου, Βενιζέλο και Παπαδήμο.
Συγκεκριμένα το πόρισμα του ΚΚΕ, για τον κ. Παπακωνσταντινου προτείνει τα αδικήματα της απιστίας, νόθευσης και παράβασης καθήκοντος ενώ αποδίδει πολιτικές ευθύνες στους κκ Παπανδρέου και Βενιζέλο.
Το πόρισμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τον κ. Παπακωνσταντίνου προτείνει τα αδικήματα της απιστίας, νόθευσης, παράβασης καθήκοντος και άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή και ζητά νέα προανακριτική για τους κκ Παπανδρέου, Βενιζέλο και Παπαδήμο.
Το πόρισμα της Χρυσής Αυγής προτείνει ποινικές ευθύνες για τους κκ Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου και Βενιζέλο και κάνει λόγο για οργάνωση εγκληματικής συμμορίας.
Μέχρι στιγμής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταθέσει πόρισμα αντιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η πλειοψηφία και κυρίως γιατί δεν έλαβαν γνώση του κειμένου του πορίσματος αν και ζήτησαν να τους δοθεί.
Μάλιστα ήταν τέτοια η ένταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ώστε μετά το τέλος της η σύγκρουση μεταφέρθηκε στους διαδρόμους της Βουλής με τους υπαλλήλους του κοινοβουλίου να βγαίνουν έκπληκτοι από τα γραφεία τους για να δουν τι συμβαίνει:
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η χούντα ξαναήρθε. Ούτε η χούντα δεν τα έκανε αυτά.
Παναγιώτης Ρήγας: Άντε βρε νούμερο.
Θ. Δρίτσας προς Χρ. Μαρκογιαννάκη: Δεν είναι παραμάγαζο δικό σας η Επιτροπή.
Βασίλης Οικονόμου: Έχεις πόρισμα; Που είναι;
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Θ. Δρίτσας προς υπάλληλο Βουλής: Φέρτε μας το πόρισμα να δούμε τις υπογραφές. Δώστε μας τώρα το πόρισμα.
Παναγιώτης Ρήγας: Απειλείται και τους υπαλλήλους της Βουλής τώρα; Ντροπή σας! Όμως και κατά τη διάρκεια της δίωρης συνεδρίασης οι διαμάχες ήταν συνεχείς.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τι είπατε, κύριε Ρήγα; Θα κάνετε νεκροψία;
Παν. Ρήγας: Αν χρειαστεί, βέβαια. Ό,τι χρειάζεται για την εξεύρεση της αληθείας.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εάν έχετε την αίσθηση ότι αυτή η επιτροπή ερευνά ανθρωποκτονία, να κάνετε και νεκροψία.
Παν. Ρήγας: Δεν έχει συντελεστεί ακόμα, ίσως σε λίγο η Επιτροπή…
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Τη βγάλαμε καθαρή, σωπάτε!
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εάν σας προήγαγαν για να μας απειλείτε ότι θα μας σκοτώσετε κιόλας, συγχαρητήρια.
Παν. Ρήγας: Ευτυχώς που δεν μας εξοντώσατε, που ζούμε ακόμα!
Την έκρηξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η άρνηση του προέδρου της επιτροπής να δώσει το κείμενο του πορίσματος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης για να το δουν, οι οποίοι απείλησαν ότι θα συναντηθούν με τον κ. Μεϊμαράκη, κάτι που έγινε λίγη ώρα αργότερα.
Στ. Κοντονής: Υπάρχει πόρισμα; Υπάρχει πόρισμα αυτή την ώρα;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Γράφαμε.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πού είναι και κάποιοι το ξέρετε και εμείς δεν το ξέρουμε και το ζητάμε και δεν το δίνετε;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Υπάρχει η άποψη η οποία θα ψηφιστεί σίγουρα από επτά μέλη. Οπότε αν ψηφιστεί από επτά, θα είναι πόρισμα.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτή είναι η διαδικασία; Το κάνετε επίτηδες. Εμείς θα απευθυνθούμε ξανά στον Πρόεδρο της Βουλής.
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Να πάτε στον Αρχιεπίσκοπο!
Παρά την επίμονη πίεση από την πλευρά της κ. Κωνσταντοπούλου το πόρισμα δεν δόθηκε στην αντιπολίτευση με αποτέλεσμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλέσει τον κ. Μαρκογιαννάκη "επίορκο" και εκείνος λίγα λεπτά αργότερα να τερματίσει τη συνεδρίαση.
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Να μην χτυπάτε τα χέρια σας, κ. Κωνσταντοπούλου. Στο σπίτι σας μπορείτε να τα χτυπάτε όσο θέλετε.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εσείς ας χτυπάτε το κεφάλι σας, όπως έχετε συνηθίσει. Λοιπόν, προσπαθείτε να μην αποδοθούν κατηγορίες, που είναι ξεκάθαρο ότι προκύπτουν… Αυτό αποτελεί δόλια συμπεριφορά επίορκου λειτουργού.
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Για σε παρακαλώ, κυρία μου! Ως εδώ και μη παρέκει με την κυρία! Ως εδώ και μη παρέκει! Θα ανακαλέσετε αυτό το οποίο είπατε προηγουμένως!
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, βέβαια.
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Σας αφαιρώ το λόγο. Αφαιρείται ο λόγος από την κυρία Κωνσταντοπούλου. Με ποιο δικαίωμα λέτε "επίορκο" εμένα; Είκοσι πέντε χρόνια βουλευτή!
Στις 15 Ιουλίου η συζήτηση για την παραπομπή
Αναβολή για την συζήτηση σχετικά με την παραπομπή του κ. Παπακωσνταντίνου ζήτησε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης από τον πρόεδροτης Βουλής, καθώς ξεκινά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινούσε την ερχόμενη εβδομάδα.
Δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Για παραβίαση κάθε δικονομικού κανόνα από την πλευρά του προέδρου και των βουλευτών της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κάνουν λόγο οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θ. Δρίτσας και Στ. Κοντονής, που συμμετέχουν στην επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αργά το απόγευμα.
Τους κατηγορούν ότι αρνήθηκαν "να θέσουν υπ' όψιν των υπολοίπων μελών της επιτροπής τις προτάσεις τους, τις οποίες μετέτρεψαν σε προκαταρτισμένο πόρισμα", να "λάβουν υπ' όψιν και να συζητήσουν τις προτάσεις των υπολοίπων μελών της Επιτροπής που δεν συμμετείχαν στα εξωθεσμικά διαβούλια" και να "εφαρμόσουν το Νόμο και τη δικονομία".
Διαμαρτύρονται διότι δεν έλαβαν γνώση του πορίσματος που η επιτροπή ψήφισε, δεν ανέπτυξαν τις προτάσεις και τα επιχειρήματά τους, και δεν άκουσαν τις προτάσεις και τα επιχειρήματα των υπολοίπων μελών της αντιπολίτευσης.