Ασάφειες, στρεβλώσεις, ελλείψεις και επιβαρύνσεις κρύβει το σχέδιο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει τις διατάξεις που προκάλεσαν αντιδράσεις, πριν φτάσει το σχέδιο στη Βουλή.
Ασάφειες, στρεβλώσεις, ελλείψεις και επιβαρύνσεις κρύβει το σχέδιο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει τις διατάξεις που προκάλεσαν αντιδράσεις, πριν φτάσει το σχέδιο στη Βουλή.
Τα περισσότερα πυρά έχει συγκεντρώσει ο νέος τρόπος υπολογισμού της παρακράτησης φόρου, καθώς οδηγεί σε μεγάλη αύξηση κρατήσεων και "ψαλίδισμα" μισθών- συντάξεων από τη 1η Ιανουαρίου του 2014, απώλειες που δεν μπορούν να καλυφθούν παρά ενάμιση χρόνο αργότερα, με την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2015.
Στο στόχαστρο έχει μπει επίσης η αύξηση του φόρου στις αποζημιώσεις, λόγω απόλυσης, για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, ενώ το απόλυτο "κενό" παρατηρείται όσον αφορά στη φορολογική κάλυψη όσων δεν εισπράττουν κανονικά τις αποδοχές τους λόγω προβλημάτων στις επιχειρήσεις που απασχολούνται. Προς απόσυρση βαίνει, επίσης, η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις μικρές επιχειρήσεις, όπως επίσης η πρόβλεψη για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% της διαφοράς πραγματικού- τεκμαρτού εισοδήματος.
Μάλλον στα ψιλά η κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων από την επόμενη χρονιά, καθώς η σύνδεση του αφορολογήτου με τη συλλογή αποδείξεων δεν απέφερε το παραμικρό αποτέλεσμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Βασικοί μας στόχοι είναι η απλοποίηση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και ο δραστικός περιορισμός του πλήθους των ρυθμίσεων προς διευκόλυνση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου".
Σύμφωνα με το νέο κώδικα δεν προβλέπεται η ισχύουσα έκπτωση φόρου 1,5% κατά τη παρακράτηση, ενώ επιπλέον προβλέπεται υπολογισμός της παρακράτησης μόνο με βάση τη κλίμακα μισθωτών- συνταξιούχων, χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά στην έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ορίζεται σε άλλο άρθρο. Μισθωτός με αποδοχές 1.500 ευρώ, επιβαρύνεται με φόρο 4.620 ευρώ, ο οποίος μετά από την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ περιορίζεται στις 2.520 ευρώ.
Οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου, μετά από τη προβλεπόμενη έως τώρα έκπτωση φόρου 1,5% διαμορφώνονται στα 177,30 ευρώ αλλά χωρίς τις εκπτώσεις αυτές θα εκτιναχθούν στα 330 ευρώ, δηλαδή περίπου 153 ευρώ παραπάνω. Ο νέος Κώδικας κρύβει κι άλλες εκπλήξεις, ενώ αναμένονται και οι διατάξεις για το νέο ποινολόγιο της εφορίας.
Στην αποζημίωση λόγω απόλυσης αυξάνεται στο 25% από 20% ο συντελεστής για ποσά από 100.000 έως 150.000 ευρώ, στο εισόδημα από ακίνητα αυξάνεται ο συντελεστής στο 11% από 10% για ποσά έως 12.000 ευρώ αλλά καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%. Για τη διατροφή προς συζύγους καταργείται η έκπτωση φόρου 10% αλλά παραμένει αφορολόγητη ως εισόδημα.
Επίσης αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 80% από 55% για Ο.Ε. και Ε.Ε., ενώ επανέρχεται το πόθεν έσχες για αγορά και κατασκευή ακινήτου.
Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται νέα, χρονοβόρα διαδικασία για τις επιστροφές φόρου, οι οποίες πλέον θα περνάνε από τριπλό κόσκινο, με στόχο να εντοπίζονται ελλιπή δικαιολογητικά αλλά και εκκρεμείς οφειλές. Σε αυτή τη περίπτωση, οι επιστροφές θα περνάνε πρώτα από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να γίνεται συμψηφισμός, χωρίς να διευκρινίζεται μάλιστα εάν ο συμψηφισμός θα προχωρά ακόμα κι αν ο φορολογούμενος έχει κάνει ρύθμιση της οφειλής του.