Το μήνυμα ότι η Αθήνα κερδίζει τη μάχη και ότι το σενάριο εξόδου από το ευρώ αποτελεί παρελθόν έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς από το Ελσίνκι, όπου συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογό του Γίργκι Κατάινεν. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους ο Φινλανδός πρωθυπουργός.
Το μήνυμα ότι η Αθήνα κερδίζει τη μάχη και ότι το σενάριο εξόδου από το ευρώ αποτελεί παρελθόν έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς από το Ελσίνκι, όπου συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογό του Γίργκι Κατάινεν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα προχωρά σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ότι ήδη φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση της προσπάθειας και πως ο ίδιος θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο.
"Δεν υφίσταται καν σενάριο ελληνικής αποτυχίας. Πρακτικώς δεν υφίσταται. Επομένως, πιστεύω ότι όποιος προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα γύρω από αυτό απλώς ματαιοπονεί. Δεν πρόκειται να συμβεί. Κινούμαστε προς τα εμπρός κι αυτό το σενάριο είναι ανύπαρκτο κι η ερώτηση είναι θεωρητικής φύσης μόνο" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς.
Ερωτηθείς για την έκθεση του ΔΝΤ που αναγνωρίζει λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι στο παρελθόν είχε ασκήσει κριτική, προσθέτοντας ότι δουλειά ενός πρωθυπουργού δεν είναι μόνο να κριτικάρει αλλά να δρα και να διορθώνει τα λάθη. "Αυτό κάνω εδώ και έναν χρόνο, διορθώνω τα λάθη", είπε.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά κυρίως για την ανεργία των νέων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η ανεργία απειλεί την κοινωνική συνοχή. "Το ποσοστό ανεργίας έχει ανέλθει στο 27% στην Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί υψηλούς κινδύνους για την κοινωνική συνοχή στη χώρα κι επηρεάζει κυρίως τους νέους. Αλλά, οφείλω να πω ότι ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει όλες αυτές τις δυσκολίες με υπομονή και κυρίως με αξιοπρέπεια".
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους ο Φινλανδός πρωθυπουργός, έστω κι αν απέφυγε να μιλήσει με λεπτομέρειες όταν δέχτηκε τη σχετική ερώτηση από το MEGA.
"Αν θυμάμαι καλά -είπε χαρακτηριστικά ο Γκίρκι Κατάινεν- το Eurogroup αποφάσισε πριν μερικούς μήνες ότι αν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή ισοσκελισμό εξόδων και εσόδων, χωρίς να υπολογίζονται τα επιτόκια, τότε το Eurogroup θα επανέλθει στο ζήτημα. Δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι αυτήν τη στιγμή. Δεν θα ήθελα να εικάσω αν χρειάζεται ή όχι."
Ο κ. Κατάινεν αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση που περνούν οι Έλληνες. Η Ελλάδα έχει ισχυρή ηγεσία, έχει πάρει σκληρά μέτρα και έχει επιβάλλει φόρους, αλλά, ήδη, φαίνονται αποτελέσματα, δήλωσε.
Η Φινλανδία διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα "ΑΑΑ", δεν γνωρίζει τα ίδια υψηλά ποσοστά στην ανεργία των νέων όπως η Ελλάδα, το φαινόμενο ωστόσο κινείται αυξητικά, ενώ διανύει ήδη έναν χρόνο ύφεσης.
Η χώρα πέρασε τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέσα από ένα επώδυνο πρόγραμμα του ΔΝΤ και αναφερόμενος στην εποχή εκείνη και στην περίοδο που το κλίμα άρχισε να αλλάζει στη χώρα του, ο Φινλανδός πρωθυπουργός διηγήθηκε:
"Το ασφαλέστερο μέρος ήταν το πανεπιστήμιο. Εγώ σπούδαζα επί έξι χρόνια, χρόνος φυσιολογικός για σπουδές στη Φιλανδία. Μερικοί φίλοι μου, όμως, σπούδαζαν επί 8-9 χρόνια διότι δεν έβρισκαν δουλειά. Έκαναν κάτι. Θυμάμαι ότι το 1994 στις απογευματινές ειδήσεις άκουσα τα πρώτα θετικά νέα που είχαμε ως έθνος για τρία χρόνια. Μια ξένη εταιρεία παρήγγειλε ένα μεγάλο πλοίο από τα φινλανδικά ναυπηγεία".