Στις... Συμπληγάδες της γραφειοκρατίας σκοντάφτει η διαδικασία της εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου. Πάνω από 1,3 δισ. έχουν εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο για να εξοφλήσει το Δημόσιο μέρος των οφειλών του, αλλά δεν έχουν φθάσει στην αγορά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στον ΕΟΠΥΥ και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στις… Συμπληγάδες της γραφειοκρατίας σκοντάφτει η διαδικασία της εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου, ο ρυθμός της οποίας παραμένει χαμηλότερος των προσδοκιών και αναντίστοιχος των συνθηκών ασφυξίας στην αγορά.
Είναι ενδεικτικό ότι παρότι έως το τέλος του Μαϊου είχαν εκταμιευθεί από το Γενικό Λογιστήριο περίπου 4,3 δισ. ευρώ, οι πληρωμές στους ιδιώτες από υπουργεία και φορείς ήταν λιγότερες από 2,9 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι πάνω από 1,3 δισ. δεν έχουν φθάσει στην αγορά, όπως θα έπρεπε.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αν και έχει λάβει 724, 5 εκατ. ευρώ, έχει πληρώσει μόλις 318 εκατ. ευρώ.
Αργή είναι η εξόφληση και των οφειλών των Δήμων, οι οποίοι αν και έχουν λάβει 494,3 εκατ. ευρώ, έχουν πληρώσει μόλις 195,6 εκατ. ευρώ.
"Στοίχημα" παραμένει η εξόφληση του υπολοίπου των 7,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον Απρίλιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έφτασαν τα 278 εκατ. ευρώ από 724 εκατ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο μειωμένες δηλαδή κατά 62%. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο το τελευταίο εξάμηνο έχει ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ενώ σε διαδικασία αξιολόγησης βρίσκονται αιτήματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Ως προς την πληρωμή εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το α' πεντάμηνο του 2013 χορηγήθηκαν τουλάχιστον 10.300. Επίσης πληρώθηκε το 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Μετοχικού Ταμείο Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των στρατιωτικών νοσοκομείων καθώς και το 50% των υποχρεώσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ (567 εκατ. ευρώ).
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία των πληρωμών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε:
"Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η εγρήγορση όλων των εμπλεκόμενων ώστε να εναρμονιστούν ακόμα περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις με τις πληρωμές, που έχει ανάγκη η πραγματική οικονομία. Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια συνεχίζεται εντεινόμενη. Στόχος παραμένει το κράτος παράλληλα με την προσπάθεια να μη δημιουργεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να συνακόλουθα να ενισχύει την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας".
Την ίδια ώρα, βελτίωση του οικονομικού κλίματος δείχνουν οι δείκτες του ΙΟΒΕ, αν και οι προσδοκίες των πολιτών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ο βασικός Δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το Μάιο στις 93,8 μονάδες, από 89,2 τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Άλλα στοιχεία, του υπουργείου Εργασίας, δείχνουν βελτίωση του ισοζυγίου προσλήψεων- αποχωρήσεων σε σχέση με τον περσινό Μάιο, η οποία οφείλεται κυρίως στις αυξημένες προσλήψεις στο πεδίο του Τουρισμού. Οι προσλήψεις συνολικά έφτασαν στις 124.295 και οι αποχωρήσεις στις 68.562, διαμορφώνοντας θετικό ισοζύγιο 55.733 θέσεων εργασίας, δηλαδή καλύτερο από το περσινό των 41.820 θέσεων.
Αίσθηση προκαλεί, εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση της αμερικανικών συμφερόντων JAPONICA, η οποία προτίθεται να επαναγοράσει από ιδιώτες ελληνικά ομόλογα ύψους 2,9 δισ. ευρώ, δηλώνοντας μάλιστα ότι στόχος της είναι να ευθυγραμμίσει τα επενδυτικά της ενδιαφέροντα με αυτά της Ελλάδας.