Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν εγκαταλείπει το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, παρά τις συστάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που βάζει "φρένο" στις προσδοκίες για μειώσεις φόρων.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν εγκαταλείπει το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, παρά τις συστάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που βάζει "φρένο" στις προσδοκίες για μειώσεις φόρων.
Με απτά επιχειρήματα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα για τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση, είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο MEGA. "Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έχει ήδη τεθεί προς συζήτηση. Εκτιμούμε ότι, η καλύτερη πορεία των εσόδων και εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα βοηθήσει στο να γίνουν δεκτά τα επιχειρήματά μας" τόνισε.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εισηγήσεις που έχουν ήδη παραδοθεί στον πρωθυπουργό, η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% αύξησε τα έσοδα μόλις κατά 160 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, όμως οι ζημιές για την οικονομία ήταν πολλαπλάσιες, αφού οδήγησε σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της φοροδιαφυγής.
Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια πρόταση, η πιλοτική μείωση για έξι μήνες του ΦΠΑ στην εστίαση θα οδηγούσε μεν σε βραχυπρόθεσμη απώλεια εσόδων 80 εκατ. ευρώ, όμως θα είχε πολύ μεγαλύτερα οφέλη από τη συγκράτηση της απασχόλησης, τη μείωση των λιανικών τιμών, την αύξηση της κατανάλωσης και τη μείωση της φοροδιαφυγής.
"Αγκάθι" παραμένει ενόψει της νέας αξιολόγησης το θέμα του Δημοσίου, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να ανακοινώσει το σχέδιο για την κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για μια εντυπωσιακή κίνηση τις επόμενες ημέρες με λουκέτο σε δημόσιο οργανισμό.
Όμως, προβληματισμός επικρατεί και για το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων, καθώς την τρύπα των 300 εκατ. ευρώ που δημιουργεί η απαλλαγή των κατ' επάγγελμα αγροτών θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ακινήτων, με υψηλότερους συντελεστές από 0,2% έως 2% στην περίπτωση που επιλεγεί αφορολόγητο 50.000 ευρώ, ενώ εάν τελικά δεν δοθεί αφορολόγητο αναμένεται να διαμορφωθούν από 0,1 ως 1-1,5%.
Υψηλότερη θα είναι και η φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων που κατέχουν οι μη κατ' επάγγελμα αγρότες, με τον μέσο φόρο να ξεπερνά τα 15 ευρώ το στρέμμα.