"Μήλον της Έριδος" για επιχειρηματικούς Κολοσσούς αποτελούν τα περιφερειακά αεροδρόμια καθώς 11 επενδυτικά σχήματα απ' όλο τον κόσμο είναι έτοιμα να πέσουν στη “μάχη” του διαγωνισμού για τη διαχείρισή τους.
"Μήλον της Έριδος" για επιχειρηματικούς Κολοσσούς αποτελούν τα περιφερειακά αεροδρόμια καθώς 11 επενδυτικά σχήματα απ' όλο τον κόσμο είναι έτοιμα να πέσουν στη “μάχη” του διαγωνισμού για τη διαχείρισή τους.
Ο διεθνής διαγωνισμός αφορά την αξιοποίηση 21 αεροδρομίων με συμβάσεις παραχώρησης που θα ξεπερνούν τα 35 χρόνια και με την υποχρέωση των επενδύσεων που θα ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ. Για τις παραχωρήσεις θα προσδιοριστεί εφάπαξ τίμημα αλλά και καταβολή ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων.
Τα αεροδρόμια έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη μέσω της οποίας διακινούνται ετησίως 9,3 εκατομμύρια επιβάτες, εντάσσονται τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου και της Καβάλας ενώ οι επενδυτές μπορούν να εντάξουν στην ομάδα και τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης, του Άραξου, της Καλαμάτας και της Νέας Αγχιάλου που είναι "μπαλαντέρ" και στις δυο κατηγορίες.
Στη δεύτερη κατηγορία μέσω της οποίας διακινούνται 8,3 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, εντάσσονται το αεροδρόμιο της Σκιάθου, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κω και της Ρόδου ενώ μπορούν να ενταχθούν και της Λήμνου, της Χίου και της Καρπάθου.
Ψηλά στη λίστα των υποψηφίων βρίσκεται η κοινοπραξία με συμμετοχή της γερμανικής Fraport AG και του ομίλου Κοπελούζου. Η γερμανική εταιρεία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και άλλα 13 αεροδρόμια παγκοσμίως μεταξύ των οποίων το αεροδρόμιο της Αττάλειας στην Τουρκία.
Το παρόν δίνει όπως ήταν αναμενόμενο η γαλλική κατασκευαστική εταιρεία Vinci, που ελέγχει την κοινοπραξία "Γέφυρα", η οποία διαχειρίζεται τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου αλλά και η Corporation America που διαχειρίζεται 49 αεροδρόμια σε Λατινική Αμερική και Ευρώπη.
Οι αποκρατικοποιήσεις βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσχοβισί. Εκτός από το ενδιαφέρον των Γάλλων για τα περιφερειακά αεροδρόμια που επιβεβαιώθηκε με την συμμετοχή της Vinci στον διαγωνισμό, οι γάλλική πλευρά έχει εκφράσει ενδιαφέρον και για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για οδικά δίκτυα αλλά και για τα δίκτυα ύδρευσης.
Στην επόμενη φάση άλλωστε του διαγωνισμού για την ΕΥΑΘ πέρασε η γαλλική εταιρεία Suez σε σύμπραξη με τον Άκτωρα αλλά και η Ισραηλινή Merokot σε σύμπραξη με τον όμιλο Αποστολόπουλου. Την ίδια ώρα "αγκάθι" στην αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου αποτελεί η κατάσταση χάους που επικρατεί στα ακίνητα που παίρνουν το δρόμο της αξιοποίησης καθώς όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων πολλά από αυτά είναι αυθαίρετα ενώ άλλα δεν έχουν καν καταγραφεί σωστά.