Επιβεβαιώθηκε χθες η ανοιχτή διαφωνία των κομμάτων της συγκυβέρνησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με τον Αντώνη Σαμαρά να καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη.
Στην κατάθεση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη προχωρούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μετά την επικοινωνία των προέδρων τους, παρά την αντίθετη στάση του μεγάρου Μαξίμου, που φάνηκε ξεκάθαρα και κατά τη χθεσινή σύσκεψη των τριών αρχηγών.
"Περιθωριοποίηση όχι θυματοποίηση"
Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν σήμερα ότι "στόχος είναι η περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής και όχι η θυματοποίησή της", αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, όχι όμως μέσα από το νομοσχέδιο του κ. Ρουπακιώτη. Άλλωστε διαμηνύουν ότι τυχόν νομοθετικές βελτιώσεις είναι και εφικτές και επιθυμητές ενώ τάσσονται υπέρ της ρητής αναφοράς στα εγκλήματα του ναζισμού.
Υπενθυμίζουν, επίσης, από το μέγαρο Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που υπέδειξε την Χρυσή Αυγή ως ναζιστικό κόμμα. Ουσιαστικά προσπαθούν να υποβαθμίσουν την πολιτική διαφωνία που προέκυψε χθες.
Δυσαρέσκεια από Βενιζέλο & Κουβέλη
Η Ιπποκράτους είχε στείλει δια του γραμματέα της ΚΟ, Γιάννη Μανιάτη επιστολή στον Ευ. Μεϊμαράκη με την οποία ζητούσε να προγραμματιστεί άμεσα η συζήτηση για την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει χθες ο Ευ. Βενιζέλος μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχήγών.
Η δυσφορία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είχε φανεί και χθες στην συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΝΕΤ στην οποία είπε ότι τον εξέπληξε η στάση που κράτησε ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ και αναρωτήθηκε γιατί αυτή άλλαξε. Τόνισε επίσης ότι εάν δεν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ τότε θα πανηγυρίζει η Χρυσή Αυγή.
"Θα είναι δραματική εξέλιξη για το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών και της κυβέρνησης, η καταψήφιση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ. Λάθος μήνυμα προς την κοινωνία, προς την Χρυσή Αυγή, προς το εσωτερικό της πλειοψηφίας και προς το εξωτερικό. Και λάθος μήνυμα για την επωνυμία της χώρας, για την δημοκρατική ευρωπαϊκή Ελλάδα", είπε ο κ. Βενιζέλος.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, από την μεριά της, συνεδρίασε την Τρίτη και διατήρησε την θέση του κόμματος αναφορικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το κόμμα της συγκυβέρνησης θεώρησε ότι πρέπει το νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί με τις όποιες διορθώσεις.
Δεν διαφαίνεται νέα σύσκεψη
Το Μαξίμου φαίνεται πως θα προσπαθήσει να πέσουν οι τόνοι ώστε να μην δοθεί η λανθασμένη εντύπωση πως κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή. Ωστόσο δεν προβλέπεται τα προσεχή 24ωρα μια νεα συνάντηση των τριών αρχηγών και η επόμενη συνάντησή τους φαίνεται ότι θα είναι στο κοινό γεύμα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα.
Πληροφορίες αναφέρουνν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλεγε σε στενούς συνεργάτες του ότι δεν μπορεί να κατανοήσει την άκαμπτη στάση της Νέας Δημοκρατίας σε ένα θέμα, που δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, ενώ φαίνεται πως η Ιπποκράτους θέλει να δώσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να λειτουργεί ως μονοκομματική.
Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι και ο Φώτης Κουβέλης καθώς η προώθηση του νομοσχεδίου αποτελούσε συμφωνία προηγούμενης σύσκεψης, ενώ και η αλλαγή στάσης του Μαξίμου έγινε γνωστή στους κυβερνητικούς εταίρους μέσω διαρροών.
Πιέζουν ΕΕ και κοινή γνώμη
Όπως φαίνεται και η ΕΕ αυξάνει την πίεση προς τη χώρα μας καθώς τόσο ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, όσο και η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μαλστρομ αναφέρθηκαν στο θέμα λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προώθηση σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
Σε δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στην εκπομπή "MEGA Ανατροπή", το 50,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο αντιρατσιστικό νόμο, ενώ το 44,4% έχει αντίθετη άποψη. Στην ίδια έρευνα, το 67,6% θεωρεί ότι η ενδυνάμωση της Χρυσής Αυγής είναι απειλή για την δημοκρατία και μόνο το 31,1% πιστεύει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ενώ για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής το 52,9% πιστεύει ότι πρέπει να γίνει μέσα από πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση και το 41,3% με νομοθετικές πρωτοβουλίες.