Πολύ μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο και τη Σαγκάη αποδίδει η κυβέρνηση της Κίνας, καθώς θα είναι ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που θα έχει συνάντηση με τη νέα κυβέρνηση της Κίνας, όπως δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα.
Πολύ μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο και τη Σαγκάη αποδίδει η κυβέρνηση της Κίνας, καθώς θα είναι ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που θα έχει συνάντηση με τη νέα κυβέρνηση της Κίνας, η οποία σχηματίστηκε πριν από δύο μήνες, όπως δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα.
Όπως είπε στο MEGA ο πρέσβης της Κίνας Ντου Κιουεν, "μια επίσκεψη σε τέτοιο επίπεδο και οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς με τους Κινέζους ηγέτες θα είναι πάρα πολύ σημαντικές για τη μελλοντική ανάπτυξη της συνεργασίας μας…. υπάρχει μαι σειρά από θέματα για τα οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον κινεζικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του Διεθνούς Αεροδρομίου των Αθηνών. Υπήρξαν εκτενείς επαφές με Έλληνες συνεργάτες αλλά και συναντήσεις με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες".
Ικανοποίηση εκφράζεται από το γεγονός ότι θα συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών. Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση που έγινε από την πρεσβεία της Κίνας αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες σε οικονομικό και εμπορικό τομέα, καθώς το παράδειγμα και η συμφωνία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά έχει κριθεί ως επιτυχημένο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ενδιαφέρον των κινέζων επενδυτών προς την Ελλάδα εστιάζεται σε τομείς του τουρισμού. Η Ελλάδα αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό για τους κινέζους τουρίστες που έρχονται στην Ευρώπη, στις υποδομές, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη γεωργία.
Όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα, οι επενδύσεις των Κινέζων στην Ελλάδα είναι μισό δισ. δολάρια αυτές μπορούν να αυξηθούν και να φθάσουν τα 1,3 δισ δολάρια. Ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει για τη ναυτιλία καθώς το 60% του αργού πετρελαίου της Κίνας μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων ενώ στην Κίνα κατασκευάζονται και 192 πλοία ελληνικών συμφερόντων. Γι' αυτό και η ελληνική πλευρά ετοιμάζει συγκεκριμένους φακέλους, με συγκεκριμένες προτάσεις και προσδοκά σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.