Αυξάνονται οι φωνές στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούν να ληφθούν μέτρα για να τονωθεί η Ανάπτυξη, καθώς σε ευρωπαϊκή "μάστιγα", ειδικά για τις χώρες του Νότου, έχει εξελιχθεί η ανεργία, κυρίως των νέων.
Αυξάνονται οι φωνές στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούν να ληφθούν μέτρα για να τονωθεί η Ανάπτυξη, καθώς σε ευρωπαϊκή "μάστιγα", ειδικά για τις χώρες του Νότου, έχει εξελιχθεί η ανεργία, κυρίως των νέων.
Ήδη χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε μείωση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, με το διοικητή της να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω κινήσεις αν χρειαστεί.
Για σημάδια κόπωσης των Ευρωπαϊκών χωρών από τη σκληρή λιτότητα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. "Πρέπει επειγόντως να εφαρμοσουμε μέτρα για την αναζωογόνηση της Ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας βραχυπρόθεσμα. Αυτό ισχύει για την Πορτογαλία και τις άλλες χώρες της ΕΕ που υποφέρουν από πολύ υψηλή ανεργία. Ένα απ' τα κυριότερα προβλήματα σήμερα είναι η έλλειψη πιστώσεων και πρέπει να αντιμετωπιστεί", δήλωσε σχετικά ο κ. Ρομπάι .
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις παρά το πολιτικό κόστος, ωστόσο πρόσθεσε ότι η χαλάρωση των στόχων του προϋπολογισμού για κάποιες χώρες είναι μία ρεαλιστική προσέγγιση.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, προερχόμενος από τη Δεξιά, είπε ότι η Λισαβόνα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εξήρε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%."Είναι ένα σημαντικό βήμα για να κλείσει η ψαλίδα στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης, λόγω της οποίας η Πορτογαλία έχει πέσει θύμα", δήλωσε ο Πεδρο Πασος Κοέλιο.
Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ από την Ελβετία, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να καταφεύγουν οι χώρες και πάλι στο δανεισμό ούτε να δημιουργούν νέα ελλείμματα. Σημείωσε ωστόσο ότι "η δημοσιονομική πειθαρχία" πρέπει να συνεχιστεί αλλά όχι κατ' ανάγκη με τον ίδιο ρυθμό για όλες τις χώρες.
Την ίδια ώρα, άρθρο του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που αναπαράγεται από σειρά αμερικανικών μέσων καταρρίπτει το μύθο ότι οι φορολογούμενοι των χωρών της Βορείου Ευρώπης επωμίζονται το κόστος της διάσωσης των χωρών του Νότου. Το Βερολίνο εκτιμάται ότι θα κερδίσει τα επόμενα χρόνια 67 δισ. ευρώ από τα προγράμματα διασώσεως, ενώ σύμφωνα με μελέτη Γερμανικού Ινστιτούτου εάν επιστρέψει στο μάρκο θα χάσει μέσα σε 12 χρόνια περίπου στα 1 τρισ. 200 δισ. ευρώ ή το 50% του ΑΕΠ.