Μέσα σε μόλις έναν μήνα τα ταμεία των εφοριών φορτώθηκαν με νέα χρέη μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, γεγονός που όπως παραδέχονται υπηρεσιακοί παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, δυσχεραίνει περαιτέρω τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς
Μέσα σε μόλις έναν μήνα τα ταμεία των εφοριών φορτώθηκαν με νέα χρέη μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, γεγονός που όπως παραδέχονται υπηρεσιακοί παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, δυσχεραίνει περαιτέρω τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς τόσο για την ανάθεση της είσπραξης του Τέλους Ακινήτων στις εφορίες όσο και για την ελάφρυνση κάποιων κατηγοριών ιδιοκτητών.
Μέσα στο Φεβρουάριο το υπουργείο Οικονομικών είδε να καθίστανται ληξιπρόθεσμα 1,3 δισ. ευρώ, κυρίως από τη δεύτερη δόση του ΦΑΠ για το 2010 και από τη τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το 2012. Αυτά προστίθενται στα 55,3 δισ. ευρώ των οφειλών έως 31/12/2012, εκ των οποίων οι εφορίες κατάφεραν να εισπράξουν τον περασμένο μήνα μόλις 432 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, ως… ωρολογιακή βόμβα χαρακτηρίζεται το ότι το 20% των υπόχρεων ΦΠΑ, δηλαδή περίπου 215.000 φορολογούμενοι, δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ούτε απέδωσαν τον αναλογούντα φόρο.
Τη διαπραγματευτική θέση του οικονομικού επιτελείου επιβαρύνει και η προφανής αδυναμία των ελεγκτικών υπηρεσιών να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της τρόικα. Με τη συμπλήρωση του διμήνου ολοκληρώθηκαν μόλις 18 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, όταν ο στόχος του εξαμήνου είναι 330 και άλλοι 85 προσωρινοί έλεγχοι όταν ο στόχος του εξαμήνου είναι 85. Σε ό,τι αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και στα άτομα μεγάλου πλούτου ολοκληρώθηκαν 58 έλεγχοι, όταν ο στόχος του εξαμήνου είναι 1.200. Οι δείκτες αδυναμίας πληρωμής φόρων είναι πολύ πιθανόν να επιδεινωθούν, εάν λάβει κανείς υπόψιν το ότι τα φορολογικά βάρη το 2013 θα αυξηθούν περαιτέρω.
Ενδεικτικό είναι ότι Έκθεση του ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της κλίμακας με το μεγαλύτερο βάρος στις οικογένειες, λόγω της μείωσης ή κατάργησης φοροαπαλλαγών. Στην Ελλάδα, φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στο 43% του εργασιακού κόστους, ενώ προηγείται η Γαλλία με 43,1%. Η μέση επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 26,1% και στη Γερμανία 34,2%.
Η "γκρίζα" εικόνα συμπληρώνεται από την έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, που κατατάσσει την Ελλάδα στη 3η θέση των πιο φτωχών ευρωπαϊκών χωρών, μένοντας πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού αφορά στο 31% του πληθυσμού της Ελλάδας, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 24%.