Έναν ηλεκτρονικό αισθητήρα θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν μέχρι τα τέλη του μήνα στις δεξαμενές όλοι οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων υγρών καυσίμων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Στόχος, να παταχθει το λαθρεμπόριο στα καυσίμα και το κράτος να εξοικονομήσει περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Έναν ηλεκτρονικό αισθητήρα θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν μέχρι τα τέλη του μήνα στις δεξαμενές όλοι οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων υγρών καυσίμων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Στόχος του νέου συστήματος είναι να παταχθει το λαθρεμπόριο στα καυσίμα και το κράτος να εξοικονομήσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Με ένα καλώδιο, ο ηλεκτρονικός αισθητήρας μεταφέρει όλα τα στοιχεία της δεξαμενής σε Η/Υ. Ειδικότερα, ο αισθητήρας μετρά την πυκνότητα, τη θερμοκρασία και τη στάθμη των καυσίμων και παράλληλα εντοπίζει την ακριβή ποσότητα και τη σύσταση του προϊόντος.
Μέσω ειδικού προγράμματος που θα είναι συνδεδεμένο online με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όλες οι πληροφορίες που θα καταγράφει ο ηλεκτρονικός αισθητήρας θα είναι στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε αυτό να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τον όγκο και την ποιότητα καυσίμων που παραλαμβάνει κάθε πρατήριο, τις πωλήσεις, αλλά και τον φόρο που πρέπει να αποδοθεί.
Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, μιλώντας σε ημερίδα της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων για το θέμα, συνολικά το κόστος ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ και για την εγκατάσταση του συστήματος κάθε πρατήριο θα χρηματοδοτηθεί με ένα συγκεκριμένο ποσό και σε συνάρτηση με τον αριθμό των δεξαμενών που διαθέτει. "Θα είναι μια νέα σελίδα και για τον Έλληνα φορολογούμενο και τους πρατηριούχους" τόνισε ο κ. Κομνηνός.
Η προθεσμία για την εγκατάσταση του συστήματος στα πρατήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης λήγει στις 31 Μάρτιου και όσοι δεν συμμορφωθούν απειλούνται με λουκέτα, στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις η προθεσμία λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και στην υπόλοιπη Ελλάδα τον Μάρτιο του 2014.