Επανήλθε η Μ. Δαμανάκη στο θέμα του κατώτατου μισθού επαναλαμβάνοντας ότι για την Κομισιόν παραμένει ανοιχτό. Ο υπ. Εργασίας επανέλαβε, από την πλευρά του, τη δέσμευση Σαμαρά ότι δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης, για να ακολουθήσει διευκρινιστική ανακοίνωση από την επίτροπο.
Επανήλθε η Μαρία Δαμανάκη την Πέμπτη στο θέμα του κατώτατου μισθού επαναλαμβάνοντας -σε ραδιοφωνική της συνέντευξη- ότι για την Κομισιόν παραμένει ανοιχτό και συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα.
Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε από την πλευρά του, τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης, για να επανέλθει το απόγευμα η Ελληνίδα επίτροπος με διευκρινιστική ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της.
Μιλώντας αρχικά στον ρ/σ Βήμα FM, η Ελληνίδα επίτροπος Αλιείας δήλωσε χαρακτηριστικά:
"Συζητήθηκε στην Κομισιόν το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού ως ένα μέτρο για να συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που πράγματι δεν περνά την καλύτερη φάση της".
Απαντώντας, με δήλωσή του στο MEGA από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε:
"Όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες, από το βήμα της Βουλής, θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού δεν υπάρχει. Αυτό επιβεβαιώνεται και από όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι εγώ έχω δηλώσει κατ' επανάληψη ότι τετοιο ζήτημα δεν υφίσταται".
Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε πως με απόφασή του, από αύριο Παρασκευή "καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση των σχετικών εντύπων που αποστέλλουν οι επιχειρήσεις στο ΙΚΑ και στο ΣΕΠΕ εάν σε αυτές ο μισθός που αναγράφεται είναι μικρότερος από τα 586 ευρώ".
Αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει το έδαφος για μείωση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι η κ. Δαμανάκη επανέρχεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες για να επιβεβαιώσει τα σχέδια αυτά.
Η ΔΗΜΑΡ επισήμανε από την πλευρά της πως "υπάρχει η δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού για τον κατώτατο μισθό" και υπενθυμίζει πως η ίδια "έχει προτείνει ότι ο εκάστοτε υπουργός θα πρέπει να επικυρώνει τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή και νομοθετικά κατοχυρωμένη" υπογραμμίζοντας πως "στόχος είναι να αυξηθει σταδιακά ο κατωτατος μισθός".
Στον απόηχο των αντιδράσεων, η κ. Δαμανάκη επανήλθε με νέα δήλωσή της στην οποία επισημαίνει ότι προσωπικά ήταν και είναι αντίθετη σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν αποκλείει για τις ευρωπαϊκές χώρες ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
"Ουδέποτε -λέει η επίτροπος- διέψευσα δηλώσεις του πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε μέλους της ελληνικής κυβέρνησης. Αντιθέτως, εξέφρασα την αισιοδοξία μου για το μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι η σωστή πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απομακρύνει το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων. Αυτή είναι η λύση στο πρόβλημά μας και όχι οι θεωρίες συνωμοσίας" .
Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση μισθών και τονίζει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους με τις συνεχείς απώλειες εισοδήματος που έχουν υποστεί τα 3 τελευταία χρόνια.