Τους περίπου 25.000 φορολογούμενους που έβγαλαν μεγάλα ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού, σε ύψος που δεν μπορεί να δικαιολογηθει από τα εισοδήματα που δηλωνουν στην εφορία, βάζει στο στόχαστρο το ΥΠΟΙΚ με στόχο να καλύψει την υστέρηση των εσόδων από τους φόρους κατανάλωσης.
Με στόχο να καλύψει την υστέρηση των εσόδων από τους φόρους κατανάλωσης, το υπουργείο Οικονομικών βάζει -εκτός των άλλων- στο στόχαστρο τους περίπου 25.000 φορολογούμενους που έβγαλαν την προηγούμενη τριετία μεγάλα ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού, σε ύψος που δεν μπορεί να δικαιολογηθει από τα εισοδήματα που δηλωνουν στην εφορία.
Τα ποσά ανέρχονται συνολικά σε περίπου 7 δισ. ευρώ και οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τα δικαιολογήσουν έως τις 28 του μήνα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο νέος γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, για να καλυφθούν τα εν λόγω εμβάσματα, μπορεί να γίνει επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου μόνο από συνεχόμενα έτη:
Για ποσά που αφορούν διατροφή τέκνων, αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται από πραγματικά περιστατικά
Για επαναπατρισθέντα κεφάλαια θα πρέπει να προσκομίζονται τα νόμιμα παραστατικά
Για καταθέσεις έως το 1999 θα πρέπει να υπάρχουν βεβαιώσεις τραπεζών ενώ δεν επιτρέπεται παράλληλα και η επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου
Για ποσά προερχόμενα από λίστα γάμου απαιτείται η ληξιαρχική πράξη, αντίγραφο κίνησης λογαριασμού ενώ δεν αποκλείεται έλεγχος για ενδεχόμενη επιβολή φόρου δωρεάς
Για ποσά από πώληση μετοχών θα πρέπει να προσκομίζονται τα νόμιμα παραστατικά και θα γίνεται έλεγχος της οικονομικής δυνατότητας αγοράς των μετοχών
Για ποσά από δάνεια, πέρα από τα αναγκαία έγγραφα, θα γίνεται έλεγχος του δανειοδότη αλλά και ενδεχόμενης εικονικότητας του δανείου
Για ποσά από συνάλλαγμα θα προσκομίζεται βεβαίωση της τράπεζας και θα γίνεται έλεγχος δικαιολόγησης της προέλευσης του συναλλάγματος
Για τα ποσά που προέρχονται από δωρεές, θα ελέγχεται ενδεχόμενη εικονικότητα καθώς και η οικονομική δυνατότητα του δωρητή.
Με απόφαση του Γιώργου Μαυραγάνη άναψε, παράλληλα, "πράσινο φως" για ελέγχους σε περίπου 1.750 μεγάλους φορολογούμενους.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθούν 330 έλεγχοι έως το τέλος Ιουνίου και άλλοι 1.200 ελεγχοι σε άτομα με μεγάλη περιουσία.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 65% των φόρων και προστίμων από τους ελέγχους, αλλά και να παραπεμφθούν τουλάχιστον 8 υποθέσεις στον εισαγγελέα.
Στο πεδίο των ληξιπρόθεσμων, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", το σαφάρι συνεχίστηκε με κατασχέσεις σε 5.500 φορολογούμενους τον Ιανουάριο, οπότε και εισπράχθηκαν 280 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, εφόσον οι εισπράξεις συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό.
Την ίδια ώρα με γνωμοδότησή του ο Άρειος Πάγος σημειώνει ότι θα πρέπει να υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του ελέγχου για:
Έκδοση ή αποδοχή εικονικών τιμολογίων σε βαθμό κακουργήματος (πάνω από 150.000 ευρώ)
Μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ- ΦΜΥ σε βαθμό κακουργήματος (πάνω από 75.000 ευρώ) ή εφόσον τα μη εκδοθέντα παραστατικά υπερβαίνουν τα 10
Μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ- ΦΜΥ σε βαθμό πλημμελλήματος για έλεγχο με εντολή του υπουργού Οικονομικών
Για φοροδιαφυγή φορολογίας εισοδήματος σε βαθμό κακουργήματος (πάνω από 150.000 ευρώ).