Επιδεινώνονται οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση και την ανεργία στην Ελλάδα, ως συνέπεια της πολιτικής σκληρής λιτότητας, ενώ ελαφρώς βελτιωμένες είναι σε ό,τι αφορά χρέος και έλλειμμα. Η Κομισιόν "βλέπει" οριακή ανάκαμψη το 2014, ενώ μιλά για περαιτέρω μείωση μισθών 7%, εφέτος.
Επιδεινώνονται οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση και την ανεργία στην Ελλάδα, ως συνέπεια της πολιτικής σκληρής λιτότητας, ενώ ελαφρώς βελτιωμένες είναι σε ό,τι αφορά χρέος και έλλειμμα. Η Κομισιόν "βλέπει" οριακή ανάκαμψη το 2014, ενώ μιλά για περαιτέρω μείωση μισθών 7%, εφέτος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ η πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2013 είναι πως θα είναι χαμηλότερο από την εκτίμηση του Νοεμβρίου στο 4,6% (έναντι 5,5%) και το 2014 στο 3,5% (έναντι πρόβλεψης για 4,6% τον Νοέμβριο), ωστόσο, η εκτίμηση για την ύφεση αναθεωρείται επί τα χείρω μέσα σε τρεις μόλις μήνες.
Πλέον, η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,5% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 4,2%, ενώ αμετάβλητη παραμένει η πρόβλεψη για ισχνή ανάπτυξη 0,6% το 2014.
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τοποθετεί:
Στο 27% εφέτος, έναντι 26,7% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου και
Στο 25,7% το 2014, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 22,2%.
Η πρόβλεψη για το χρέος είναι βελτιωμένη σε σχέση με τον Νοέμβριο, καθώς έχει συνυπολογίσει το νέο "κούρεμα" του Δεκεμβρίου. Έτσι, η Κομισιόν τοποθετεί το χρέος:
Στο 161,6% το 2012
Στο 175,6% το 2013 και
Στο 175,2% το 2014 (έναντι πρόβλεψης για 188,9% τον Νοέμβριο).
Η κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί 7,7% φέτος (έναντι πρόβλεψης του Νοεμβρίου για 6,9%), ενώ η εκτίμηση βελτιώνεται για το 2014 με αναμενόμενη μείωση κατανάλωσης 1,3% (έναντι 1,6% τον Νοέμβριο).
Η πτώση στους μισθούς αναμένεται να συνεχιστεί με μείωση του μσιθολογικού κόστους ανά εργαζόμενο κατά 7% φέτος και επιπλέον 2% το 2014.
Μάλιστα, η Κομισιόν ανοίγει παράθυρο και για ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, ενώ παρά τις δραματικές συνέπειες σε ύφεση και απασχόληση συστήνει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
"Οποιοσδήποτε δισταγμός στην υλοποίηση του προγράμματος, τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό μέτωπο, μπορεί να αποθαρρύνει τους επενδυτές και να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση. Οι αντιδράσεις από την πλευρά της απασχόλησης ίσως είναι πιο αρνητικές από ό,τι προβλέπεται, στις ήδη πιεσμένες συνθήκες ζήτησης που αναμένονται το 2013".
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του κατά την παρουσίαση των προβλέψεων της Κομισιόν και ο επίτροπος Όλι Ρεν, βάζοντας και πάλι "φρένο" στις όποιες προσδοκίες για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά την παραδοχή του ΔΝΤ για "λάθος συνταγή".
Την ίδια ώρα, πάντως, προσδοκίες για επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, αλλά και την ΕΚΤ από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων δημιουργούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.
Σχετικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι ανάλογες, ενώ αφήνει να διαφανούν και τάσης χαλάρωσης με χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, που ενδεχομένως λάβουν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για να διορθώσουν τους στόχους τους.