Σε μεγάλα οφέλη προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση εφόσον τελικά προχωρήσει ο αγωγός ΤΑP, που θα μεταφέρει μέσω Ελλάδας αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Η τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας, Αλβανίας, Ιταλίας έγινε το πρωί στο υπ. Εξωτερικών, παρουσία του Αντώνη Σαμαρά.
Σε μεγάλα οφέλη προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση εφόσον τελικά προχωρήσει ο αγωγός Transadriatic Pipeline (ΤΑP), που θα μεταφέρει μέσω Ελλάδας αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Η τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας, Αλβανίας, Ιταλίας έγινε το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑP προβλέπεται να ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει τη Μακεδονία, θα περνά από την Αλβανία και υποθαλάσσια θα καταλήγει στην Ιταλία. Εφόσον ευοδωθούν τα σχέδια της Αθήνας, ο αγωγός θα μεταφέρει,τα πλούσια κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν που βρίσκονται στην Κασπία Θάλασσα μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, αναβαθμίζοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, ενώ θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις.
Από τα βασικά πλεονεκτήματα του αγωγού ΤΑP έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco West είναι η συντομότερη διαδρομή, το μικρότερο κόστος κατασκευής και το γεγονός ότι περνά από λιγότερες χώρες, που σημαίνει σταθερότερο περιβάλλον και λιγότερα τέλη διέλευσης.
Η οριστική επιλογή θα γίνει τον Ιούνιο από την κοινοπραξία Shah Deniz, που διαχειρίζεται το κοίτασμα.
Σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός μίλησε για "πολλαπλά οφέλη" για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες, κάνοντας λόγο για δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας "στη φάση κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού και μάλιστα σε περιοχές που πονάνε κυριολεκτικά από την ανεργία".
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για "εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, από μια επένδυση που, εφόσον τελικά επιτευχθεί, μόνο για την Ελλάδα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ", αλλά και για "αναβάθμιση των υποδομών μας και ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος και για τον Έλληνα καταναλωτή χωρίς την παραμικρή κρατική επιβάρυνση".
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε πως "με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών, όπως η σημερινή για τον TAP, η Ελλάδα γίνεται συνδιαμορφωτής των ενεργειακών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου η διασφάλιση του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την πολιτική σταθερότητα, κάτι που αποτελεί ζητούμενο για τις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή μας".
Στην τελετή της υπογραφής, την Ιταλία εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ρικάρντο Πασέρα, την Αλβανία ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Εντμοντ Χαχινάστο, ενώ παρών ήταν και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι οικονομικά εφικτός ο αγωγός ΤAP.
Το υψηλό διεθνές ενδιαφέρον αποτυπώθηκε με την παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην τελετή της υπογραφής, η Κομισιόν χαιρέτησε τη συμφωνία, ενώ συμβολική για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον αλλά και ουσιαστική χαρακτηρίζεται η παρουσία στην τελετή του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ερικ Ρούμπιν.
Επικριτικές ανακοινώσεις με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας – Ιταλίας για τον αγωγό ΤΑP εξέδωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ.