Πλεόνασμα 400 εκατ. ευρώ, το οποίο οφείλεται στο μεγάλο "μαχαίρι" στις δαπάνες του Δημοσίου, αλλά και "τρύπα" στο σκέλος των εσόδων -γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο- δείχνουν τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο.
Πλεόνασμα 400 εκατ. ευρώ, το οποίο οφείλεται στο μεγάλο "μαχαίρι" στις δαπάνες του Δημοσίου, αλλά και "τρύπα" στο σκέλος των εσόδων -γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο- δείχνουν τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο Ιανουάριος έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 398 εκατ. ευρώ αντί πρόβλεψης για έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ο κρατικός προϋπολογισμός έκλεισε με πλεόνασμα 159 εκατ. ευρώ αντί ελλείμματος 873 εκατ. ευρώ.
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα έσοδα προ επιστροφών φόρου ήταν 241 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο και μόνο επειδή οι δαπάνες συγκρατήθηκαν χαμηλότερα κατά περίπου 1 δισ ευρώ από το στόχο, δεν φάνηκε το πρόβλημα.
Σημειώνεται, δε, ότι οι πρωτογενείς δαπάνες, που αφορούν κυρίως μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις κοινωνικής ασφάλισης ήταν μειωμένες κατά 679 εκατ. ευρώ.
Χαμηλότερες κατά 133 εκατ. ευρώ από το στόχο, ήταν και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τα δεδομένα των προηγούμενων μηνών, ως ωρολογιακές "βόμβες" για τον προϋπολογισμό χαρακτηρίζεται κατ' αρχήν η "βουτιά" των φόρων κατανάλωσης και συγκεκριμένα:
Η υστέρηση από τον ΦΠΑ κατά 161 εκατ. ευρώ
Η υστέρηση από τους Ειδικούς Φόρους κατά 153 εκατ. ευρώ
Η υστέρηση από τα Τέλη Κυκλοφορίας κατά 134 εκατ. ευρώ.
Επίσης, με δεδομένη την αύξηση των φορολογικών βαρών, το οικονομικό επιτελείο είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπο με αύξηση και των ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους εισοδήματος και ακινήτων.
Όσον αφορά στο πεδίο των δαπανών, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύψει μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες των Ταμείων, εφόσον είναι μεγαλύτερες η ύφεση, η ανεργία, η εισφοροδιαφυγή.
"Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2013 δείχνουν ότι η χώρα συνεχίζει την αναγκαία πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τον Ιανουάριο, το ισοζύγιο ήταν θετικό. Η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα. Όμως, περιθώριο για χαλάρωση δεν υπάρχει. Η πολιτική προώθησης και διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, σε όλο το εύρος της Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να συνεχιστεί" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταΐκούρας.
Με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ξεκινά και η "μάχη" για τα μέτρα 2015- 2016, με το Μνημόνιο να προβλέπει 2 έως 4 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών να επιμένει σε λιγότερα από 2,7 δισ. ευρώ και τις εκτιμήσεις Κομισιόν – ΔΝΤ να ανεβάζουν τον πήχη στα 3,8 με 3,9 δισ. ευρώ.