Αλλαγή φρουράς στο "τιμόνι" του Eurogroup, καθώς ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ολοκλήρωσε σήμερα την πολυετή θητεία του και τον διαδέχθηκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Αλλαγή φρουράς στο "τιμόνι" του Eurogroup, καθώς ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ολοκλήρωσε σήμερα την πολυετή θητεία του και τον διαδέχθηκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο εκπρόσωπος του Eurogroup, Γκι Σουλέρ, τόνισε μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ο Ντάισελμπλουμ εξελέγη στη θέση του προέδρου παρά μια ψήφο, ομόφωνα. "Είναι τιμή μου που διαδέχομαι τον Ζαν Κλοντ", είπε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ τονίζοντας ότι ο απερχόμενος πρόεδρος είναι Ευρωπαίος στο μυαλό και την καρδιά.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ στο μήνυμά του μετά την εκλογή του έκανε λόγο για τρία βήματα στα οποία θα εργαστεί εντατικά το επόμενο διάστημα: την τραπεζική ένωση, την διατήρηση των στρατηγικών δημοσιονομικής προσαρμογής και την προώθηση στρατηγικών οικονομικής ανάπτυξης.
Από την μεριά του ο κ. Γιούνκερ, που προήδρευσε σήμερα για τελευταία φορά συνεδρίασης των 17 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έδωσε προσερχόμενος στην συνεδρίαση απαντήσεις με χιούμορ αλλά και "καρφιά" προς το Βερολίνο.
"Χαίρεστε που θα φύγετε επιτέλους απ' αυτό το τρελοκομείο;" τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: "Δεν ξέρω αν είναι τρελοκομείο, αλλά χαίρομαι που φεύγω απ' αυτό το κτίριο. Έξι μήνες τώρα φώναζα 'θα με βγάλει κανείς από εδώ μέσα;' ".
Δεν έλειψαν όμως και τα καρφιά προς το Βερολίνο, καθώς ο Γιούνκερ θυμήθηκε μία παλιά γερμανική επιτυχία, ένα τραγούδι για το χωρισμό και το λουκάνικο. Όταν δεν μία δημοσιογράφος σχολίασε πως ο κ. Γιούνκερ θα της λείψει γιατί "κανείς άλλος δεν λέει τόσο ωραίες ατάκες", ο ίδιος απάντησε γελώντας: "Όλα έχουν ένα τέλος… μόνον το λουκάνικο έχει δύο".
Ο 46χρονος Ντάισελμπλουμ προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα, ωστόσο είναι υπέρμαχος της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και της λιτότητας που πρεσβεύει η Γερμανία.
"Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πώς (σ.σ. ο Ντάισελμπλουμ) βλέπει το μέλλον της Ευρωζώνης, την ακεραιότητά της και, κυρίως, κατά την άποψη μου, την ισορροπία ανάμεσα στις πολιτικές ανάπτυξης και τις ανάγκες της δημοσιονομικής πολιτικής" τόνισε προσερχόμενος πως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσχοβισί.