Για πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος αλλά και για απόσταση σε σχέση με την επίτευξη των στόχων του κάνει λόγο στην έκθεσή του για την Ελλάδα το ΔΝΤ.
Για πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος αλλά και για απόσταση σε σχέση με την επίτευξη των στόχων του κάνει λόγο στην έκθεσή του για την Ελλάδα το ΔΝΤ.
Συμπληρώνει ότι αν και το χρέος κρίνεται περισσότερο διαχειρίσιμο λόγω των μέτρων που έλαβαν οι Ευρωπαίοι, όπως η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ενδεχομένως να χρειαστεί "κούρεμα" 25% στα δάνεια του επίσημου τομέα.
Το Ταμείο επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση έως τις αρχές του 2014 θα πρέπει να νομοθετηθεί η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα και να γίνουν στοχευμένες απολύσεις στο Δημόσιο, με το σχέδιο των στόχων να είναι έτοιμο στην επόμενη αξιολόγηση.
Για την κάλυψη των 4 δισ. ευρώ της διετίας 2015-2016, το Ταμείο ζητάει την παράταση των μέτρων όπως η έκτακτη εισφορά εισοδήματος, η διεύρυνση της βάσης εφαρμογής μέτρων που έχουν ληφθεί όπως επίσης τον περαιτέρω εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων.
Μιλώντας στο CNN, o Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά σημειώνοντας ωστόσο ότι εάν εφαρμοστούν όπως πρέπει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί δεν θα χρειαστούν νέες επώδυνες περικοπές.
Επιπρόσθετα, το ΔΝΤ επισημαίνει στην έκθεσή του ότι η Αθήνα δεν πέτυχε τρεις στόχους – ορόσημα τον Δεκέμβριο και ειδικότερα την επιβεβλημένη συλλογή φόρων και τον αριθμό των φορολογικών ελέγχων, την υποβολή δημοσιονομικών στοιχείων από το 90% των φορέων της γενικής κυβέρνησης αλλά και την επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τα κλειστά επαγγέλματα.
Ως κινδύνους για την υλοποίηση του προγράμματος αναδεικνύει την ενδεχόμενη πολιτική κρίση, την καθυστέρηση στην ανάκτηση εμπιστοσύνης από τις αγορές και την μεγαλύτερη επίπτωση των μέτρων λιτότητας στην πραγματική οικονομία.
Κλειδί χαρακτηρίζεται η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ενώ σημειώνεται ότι η γκρίζα οικονομία υπολογίζεται στο 25% του ΑΕΠ ενώ το πραγματικό εισόδημα των γιατρών, των δικηγόρων, των μηχανικών, των λογιστών είναι 1,25 με 2,5 φορές υψηλότερο από το δηλούμενο, τα αδήλωτα εισοδήματα ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ ενώ το 1 με 1,75% του ΑΕΠ είναι το ύψος των διαφυγόντων φόρων.
Επιπλέον τονίζεται ότι θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση του ΔΣ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων από ξένους εμπειρογνώμονες εάν δεν βελτιωθούν τα έσοδα.
Με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν ότι η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, φθάνοντας στο 20% για επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, η επικεφαλής του ΔΝΤ μιλώντας στο MEGA και στον Μιχάλη Ιγνατίου τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να μειωθούν και οι τιμές των προϊόντων.
"Συστήσαμε να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός προκειμένου να μειωθούν οι τιμές και συνέβη με το βρεφικό γάλα σε σκόνη. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 40% διότι καταργήθηκαν οι περιορισμοί. Αυτό μπορεί να συμβεί σε πάμπολλους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν εκατοντάδες επαγγέλματα που προστατεύονται και απολαμβάνουν τα οφέλη αυτής της προστασίας. Αυτό δεν είναι δίκαιο για τα υπόλοιπα", σημείωσε η κα Λαγκάρντ.
ΔΝΤ: Κίνδυνος εξόδου από ευρώ από αντιμνημονιακά κόμματα
Στην έκθεση του ΔΝΤ αναδεικνύεται για πρώτη φορά ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ που θεωρεί το Ταμείο ότι υπάρχει αν εκλεγούν αντιμνημονιακά κόμματα στην εξουσία.
Σημειώνεται η αυξανόμενη υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα αντιμνημονιακά κόμματα το οποίο όπως αναφέρεται θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο σε καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος αλλά σε πολιτική κρίση κάτι που ενδεχομένως θα πυροδοτούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε μέσω ανακοίνωσης του υπεύθυνου ΕΕΚΕ των Οικονομικών στην οποία τονίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με τρόπο απροκάλυπτο.
Το σενάριο αυτό πάντως το ΔΝΤ το συμπεριλαμβάνει στην λίστα με τα εναλλακτικά σενάρια για τις προοπτικές του χρέους της Ελλάδας. Επισημαίνει ότι η επιβεβαίωση του σεναρίου θα οδηγούσε το ελληνικό χρέος σε μη βιώσιμα επίπεδα ενώ το άλλο εναλλακτικό σενάριο στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης μέχρι το 2020 δεν θα είναι οι προσδοκώμενοι αλλά περίπου στο ήμισυ κάτι που θα οδηγούσε το χρέος 23 μονάδες πάνω από τον στόχο δηλαδή στο 147% του ΑΕΠ και όχι στο 124%.