Αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και ότι το 2014 θα είναι έτος επιστροφής στην ανάπτυξη, εκφράζει η Κριστίν Λαγκάρντ, σε αποκλειστική συνέντευξη στο MEGA. Βγάζει, όμως, "κίτρινες κάρτες" για φοροδιαφυγή και κλειστά επαγγέλματα, ενώ δηλώνει εντυπωσιασμένη από τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός. "Καθαρά εσωτερικό πολιτικό ζήτημα" η υπόθεση της λίστας, σημειώνει.
Αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και ότι το 2014 θα είναι έτος επιστροφής στην ανάπτυξη, εκφράζει η Κριστίν Λαγκάρντ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή του MEGA στις ΗΠΑ Μιχάλη Ιγνατίου λίγες ώρες αφότου δόθηκε το "πράσινο φως" από το ΔΝΤ για την εκταμίευση των 3,24 δισ. ευρώ.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της Αθήνας δείχνει ισχυρή πολιτική βούληση, τονίζει όμως ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ δείχνει… "κίτρινη κάρτα" και στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει εντυπωσιασμένη από τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, σημειώνοντας πως γνωρίζει πως η ελληνική οικογένεια βιώνει μια δύσκολη κατάσταση. Στέλνει όμως το μήνυμα πως οι Έλληνες δεν πρέπει να χάνουν τις ελπίδες τους, αλλά να φροντίζουν να διασφαλίζουν ότι η κυβέρνηση προχωράει σε αυτά που οφείλει να κάνει.
Ερωτηθείσα εάν πιστεύει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο "κούρεμα", η επικεφαλής του ΔΝΤ παραπέμπει στην ουσία στη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων ότι εάν η χώρα μας αποδώσει αποτελέσματα και παραμείνει σε τροχιά, "θα κάνουν περισσότερα διότι γνωρίζουν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα".
Σε ερώτηση για την υπόθεση της λίστας, η κ. Λαγκάρντ μιλά για "καθαρά εσωτερικό πολιτικό ζήτημα" στο οποίο εν θα ήθελε να εμπλακεί. Σημειώνει ότι η ίδια απέστειλε τα στοιχεία που της ζήτησε ο τότε υπουργός Οικονομικών και τονίζει πως ό,τι συνέβη μετέπειτα δεν είναι δική της ευθύνη.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης της Κριστίν Λαγκάρντ, στο MEGA και τον Μιχάλη Ιγνατίου:
Μ. Ιγνατίου: Τώρα που το δ.σ. αποφάσισε να δώσει τα χρήματα στην Ελλάδα, πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει αυτήν τη φορά; Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι η πρόγνωση για την Ελλάδα για το 2013 και για το μέλλον;
Κρ. Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Είμαι πολύ ικανοποιημένη που τα μέλη του δ.σ. του ΔΝΤ ενέκριναν σήμερα το πρωί την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει όλα τα συστατικά για να καθορίσει τη μοίρα της. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δείξει ότι θα τη στηρίξουν κι ότι θα σταθούν στο πλευρό της, επεκτείνοντας τη χρηματοδότηση εάν αυτό χρειαστεί υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό να διασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει σε τροχιά και θα αποδώσει αποτελέσματα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, σε θέσεις εργασίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Πώς βλέπετε τις προσπάθειες της παρούσας κυβέρνησης;
Μ. Ιγνατίου: Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός κι οι υπουργοί του κάνουν ό,τι μπορούν για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα; Θυμάμαι ότι σας έχω ξαναρωτήσει και μου έχετε πει τρεις φορές τη λέξη "εφαρμογή".
Κρ. Λαγκάρντ: 'Εχουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και θέλουμε φιλόδοξη εφαρμογή. 'Εχουμε καλές σχέσεις συνεργασίας με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών οι οποίοι επιδιώκουν την εφαρμογή του προγράμματος με μεγάλο ενθουσιασμό. 'Εχουν ήδη γίνει πολλές προσπάθειες κι έχει επιδειχθεί ισχυρή πολιτική βούληση. 'Εχει γίνει πολλή δουλειά με τους κυβερνητικούς εταίρους για να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση έχει την κυριότητα του προγράμματος κι αυτό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να πετύχει το πρόγραμμα.
Μ. Ιγνατίου: Κυρία Λαγκάρντ, πρέπει να σας πω ότι είστε πολύ γνωστή στην Ελλάδα κι ότι τους τελευταίους έξι μήνες ακούμε συνεχώς το όνομά σας εξαιτίας αυτής της "λίστας Λαγκάρντ" όπως την αποκαλούν. Δεν θα σας ρωτήσω για το περιεχόμενο ή για ονόματα, αλλά είμαι περίεργος να μάθω εάν απογοητευτήκατε από το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκε αυτή η λίστα για να καταβάλουν χρήματα όσοι έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία;
Κρ. Λαγκάρντ: Δεν θα ήθελα να κάνω πολλά σχόλια, διότι είναι ένα καθαρά εσωτερικό πολιτικό ζήτημα της χώρας σας και δεν θα ήθελα να εμπλακώ. 'Οταν μου τη ζήτησε ο τότε υπουργός Οικονομικών ήθελε προφανώς να αναζητήσει κάθε πηγή συλλογής φόρων κι έκανα ότι θεώρησα πιο χρήσιμο εκ της θέσεώς μου εκείνη τη στιγμή και του έδωσα τη λίστα. Ό,τι συνέβη μετέπειτα δεν είναι δική μου ευθύνη και δεν είμαι αρμόδια να σχολιάσω.
Μ. Ιγνατίου: 'Εχετε μιλήσει συχνά για τη φοροδιαφυγή κι έχετε δίκιο διότι είναι ένα πρόβλημα. Πιστεύετε ότι οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να επιφέρουν αποτελέσματα; Είστε ικανοποιημένη με τις αλλαγές στον τομέα της φοροδιαφυγής;
Κρ. Λαγκάρντ: Οχι αρκετά. Δεν έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα και δεν έχουν υπάρξει ικανά αποτελέσματα. Εξετάζουμε τα έσοδα στα τέλη Νοεμβρίου διότι δεν έχουμε ακόμη τα νούμερα του Δεκεμβρίου και δεν πιάνουν το στόχο. Πρέπει να γίνουν περισσότερα η φοροδιαφυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί τα έσοδα πρέπει να συγκεντρωθούν κι αυτό αποτελεί προτεραιότητα διότι μπορεί πράγματι να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση στη χώρα σημαντικά.
Μ. Ιγνατίου: Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο κούρεμα;
Κρ. Λαγκάρντ: Αυτό που έχει επιτύχει στην πορεία αυτού του ανανεωμένου προγράμματος είναι μια επιμήκυνση δυο ετών έτσι ώστε να μην είναι πολύ σκληρή η δημοσιονομική προσαρμογή. 'Εχει επίσης επιτύχει μειωμένα επιτόκια έτσι ώστε το χρέος προς τα άλλα κράτη-μέλη να είναι πολύ χαμηλότερο σε ό,τι αφορά το επιτόκιο κι έχει πετύχει επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν πει στην Ελλάδα ότι εάν αποδώσει αποτελέσματα εάν παραμείνει σε τροχιά θα κάνουν περισσότερα διότι γνωρίζουν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Θα επιλέξουν πώς θα το κάνουν. Είναι, όμως, μια δέσμευση η οποία είναι σαφώς μια καινοτομία σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Δείχνει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων προς τη χώρα.
Μ. Ιγνατίου: Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Εάν θέλατε να δώσετε συμβουλή στον ελληνικό λαό τι θα του λέγατε; Γνωρίζετε απ' τα στελέχη του ΔΝΤ στην Αθήνα ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει αυτήν τη στιγμή. Πολλοί ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια. Τι θα λέγατε στην ελληνικό λαό; Τι θα τον συμβουλεύατε;
Κρ. Λαγκάρντ: Καταρχάς, είμαι πολύ εντυπωσιασμένη απ' τις θυσίες που έχουν γίνει. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο κι ότι είναι θλιβερό για έναν νέο ή μια νέα να προσπαθεί να βρει δουλειά και να μη βρίσκει και να αναγκάζεται να μένει με την οικογένεια μέλη της οποίας μπορεί να είναι επισης άνεργοι. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο. Θα έλεγα να μην χάνετε τις ελπίδες σας και να διασφαλίσετε ότι η κυβέρνηση προχωράει, κυνηγάει τη φοροδιαφυγή, συλλέγει τους φόρους καταργεί τους περιορισμούς και τα εμπόδια σε σχέση με πολλά επαγγέλματα, ενθαρρύνει την πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα, αφαιρεί τα εμπόδια. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Συστήσαμε να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός προκειμένου να μειωθούν οι τιμές και συνέβη με το βρεφικό γάλα σε σκόνη. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 40%, διότι καταργήθηκαν οι περιορισμοί. Αυτό μπορεί να συμβεί σε πάμπολλους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν εκατοντάδες επαγγέλματα που προστατεύονται κι απολαμβάνουν τα οφέλη αυτής της προστασίας. Αυτό δεν είναι δίκαιο για τα υπόλοιπα.
Μ. Ιγνατίου: Πιστεύετε ότι το 2013 θα δει ο ελληνικός λαός φως στο τούνελ;
Κρ. Λαγκάρντ: Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποδώσει και διασφαλίσει ότι η δημόσια διοίκηση δεν θα θέσει εμπόδια σε ό,τι έχει ψηφιστεί, η Ελλάδα θα έρθει σε ισορροπία. Τα έσοδα και τα έξοδα θα ισοσκελιστούν. Και το επόμενο έτος θα παρουσιάσει πλεόνασμα. Το επόμενο έτος, θα δούμε ανάπτυξη στην Ελλάδα εάν συμβούν όλα αυτά. Πρόκειται για ένα σημείο καμπής. Είναι ένα έτος κατά το οποίο πρέπει να γίνουν αλλαγές που θα επιφέρουν οφέλη για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό, έτσι ώστε το 2014 να δούμε ανάπτυξη, αύξηση των εξαγωγών και μείωση των τιμών ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους εργασίας.
Μ. Ιγνατίου: Μια τελευταία ερώτηση. Γνωρίζω ότι ο κ. Σαμαράς σας κάλεσε στην Αθήνα. Σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Ελλάδα σύντομα;
Κρ. Λαγκάρντ: Ελπίζω να την επισκεφθώ. Πρώτον, είμαι εντυπωσιασμένη απ' αυτό που έχει καταφέρει ο ελληνικός λαός και δεύτερον, έχω μακροχρόνια σχέση με τη χώρα. 'Οταν ήμουν παιδί, μελετούσα Αρχαία Ελληνικά κι η μητέρα μου με πίεζε να μάθω σωστά Ελληνικά κι είναι κάτι που έχω κρατήσει.
Μ. Ιγνατίου: Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.