Να αλλάξει "ρότα" αναγκάστηκε το υπουργείο Οικονομικών μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη διάταξη, η οποία άνοιγε διάπλατα ένα "παράθυρο" φοροδιαφυγής σε επαγγελματίες που κατά τα άλλα έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών λόγω εκτεταμένης παραβατικότητας.
Να αλλάξει "ρότα" αναγκάστηκε το υπουργείο Οικονομικών μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη διάταξη, η οποία άνοιγε διάπλατα ένα "παράθυρο" φοροδιαφυγής σε επαγγελματίες που κατά τα άλλα έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών λόγω εκτεταμένης παραβατικότητας.
Έτσι με προσθήκη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο η διάταξη που περιεχόταν στο μεσοπρόθεσμο αποσύρθηκε κα έτσι οι επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί) θα υποχρεούνται να τηρούν βιβλία αλλά και να εκδίδουν αποδείξεις. Την ίδια υποχρέωση θα έχουν πλέον και οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης δήλωσε χαρακτηριστικά: "Τόσο ο υπουργός, όσο και εγώ, είμαστε παρά πολύ ευαίσθητοι σε θέματα φοροδιαφυγής και σε θέματα που μπορεί να προκαλούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υποχρεώσεων των φορολογουμένων".
Με νέα προσθήκη το υπουργείο Οικονομικών ρυθμίζει και το νέο πλαίσιο για τις αποδείξεις. Έτσι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις στο 25% του εισοδήματος τους με ποινή 22% για τη διαφορά και 10.500 ευρώ το ανώτατο όριο.
Ωστόσο στις αποδείξεις θα μπορούν να περιλαμβάνονται και εκείνες που προέρχονται από αγορές και υπηρεσίες σε χώρες της ΕΕ, καθώς επίσης αποδείξεις για δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών. Δεν θα περιλαμβάνονται όμως αποδείξεις ιατρικών δαπανών, διατροφής, δωρεών και αγορών που αποτελούν τεκμήριο. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τη μία έκλεισε η "τρύπα" που επέτρεπε τη φορολόγησή τους με την κλίμακα μισθωτών, όπως προέβλεπε η αρχική διατύπωση της επίμαχης διάταξης σε περίπτωση φορολόγησής τους με βάση τεκμαρτό εισόδημα, ενώ από την άλλη εκπίπτουν οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές από τα έσοδά τους.
Η αύξηση φόρου στο 15% για τους τόκους των καταθέσεων θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου και όχι αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου 2012, ενώ για τα αγροτεμάχια διευκρινίζεται ότι εν όψει του νέου Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει μόνο να ελέγξουν, να συμπληρώσουν και να τροποποιήσουν τα υφιστάμενα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, ενώ αντιθέτως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικό Ε9.
Από τα 2,307 δισ ευρώ που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών με το Φορολογικό, Οι νέες κλίμακες εισοδήματος θα αποφέρουν 1.144 δισ ευρώ, η αύξηση φόρων στις καταθέσεις 230 εκατ. ευρώ, τα κέρδη των επιχειρήσεων 582 εκατ. ευρώ, ενώ από τα μερίσματα θα χαθούν 28 εκατ. ευρώ, από τη φορολόγηση των ασφαλισμάτων 40 εκατ. ευρώ, από την αύξηση του Τέλους Επιτηδεύματος 199 εκατ. ευρώ, από τη φορολόγηση των πλοίων 140 εκατ. ευρώ.
Στο θέμα αναφέρθηκε η Δημοκρατική Αριστερά που σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Η ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση όλων των πολιτών είναι αναγκαία. Για αυτό πρέπει να καταργηθούν οι προνομιακές ρυθμίσεις στη φορολογία των βουλευτών. Η αποζημίωσή τους και οι πάσης φύσεως αποδοχές που προκύπτουν από το λειτούργημά τους πρέπει να φορολογούνται στην κλίμακα φυσικών προσώπων όπως συμβαίνει με όλους τους πολίτες".