Στη Βουλή κατατίθεται απόψε το φορολογικό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά το "πράσινο φως" που έλαβαν οι τροποποιήσεις στις οποίες προχώρησε η Αθήνα στην κλίμακα σε συνέχεια των ενστάσεων που διατύπωσε η τρόικα επί του προηγούμενου σχεδίου.
Στη Βουλή κατατίθεται απόψε το φορολογικό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά το "πράσινο φως" που έλαβαν οι τροποποιήσεις στις οποίες προχώρησε η Αθήνα στην κλίμακα σε συνέχεια των ενστάσεων που διατύπωσε η τρόικα επί του προηγούμενου σχεδίου.
Στην ουσία, πρόκειται για το πρώτο μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης, με τις Βρυξέλλες να περιμένουν μέσα στο μήνα να περάσουν από τη Βουλή και οι ρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Όλι Ρεν η άμεση αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων του Ιανουαρίου.
Η κλίμακα που προτείνει πλέον η κυβέρνηση προβλέπει:
Συντελεστή 22%, αντί 21%, για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ
Συντελεστή 32%, αντί 36%, για εισοδήματα από 25.000 έως 42.000 ευρώ (αντί των 40.000 ευρώ)
Συντελεστή 42%, αντί 40%, για εισοδήματα από 42.000 ευρώ και πάνω.
Επίσης, για να εξομαλυνθούν οι στρεβλώσεις του προηγούμενου σχεδίου προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, αντί για 1.950 ευρώ, με μείωση από τις 21.000 ευρώ κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.
Το νέο σχέδιο φέρνει, πάντως, επιβαρύνσεις από τις 23.000 ευρώ έναντι των 25.000 ευρώ που προκαλούσε το προηγούμενο σενάριο. Για παράδειγμα:
Μισθωτός χωρίς παιδιά με εισόδημα 15.000 ευρώ και στο προηγούμενο σενάριο και στο νέο σενάριο θα κληθεί να καταβάλει φόρο 1.200 ευρώ
Μισθωτός χωρίς παιδιά με εισόδημα 25.000 ευρώ, με το προηγούμενο σενάριο έπρεπε να καταβάλει φόρο 3.650 ευρώ, αλλά με το νέο σενάριο θα κληθεί να καταβάλει 3.800 ευρώ.
Αναφορικά με τις επιβαρύνσεις στους μισθωτούς με παιδιά, οι απώλειες συνυπολογιζομένων των νέων επιδομάτων ξεκινούν:
Από τις 23.000 ευρώ και πάνω για όσους έχουν 1 παιδί
Από τις 22.000 ευρώ για όσους έχουν 2 παιδιά
Από τις 23.000 ευρώ για όσους έχουν 3 παιδιά
Από τις 15.000 ευρώ και πάνω για όσους έχουν 4 παιδιά.
Ανεφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο από τις Βρυξέλλες, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το Eurogroup έδωσε μεγάλη έμφαση στη φορολογική μεταρρύθμιση καθώς θεωρεί ότι αυτή αποτελεί την υπ' αριθμόν μία πρόκληση στην Ελλάδα, αφού όλοι γνωρίζουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή που υπάρχει και την απόκλιση που έχει η χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Αναφορές Ρεν και Σόιμπλε στο φορολογικό
Στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας αναφέρθηκε ο επίτροπος Όλι Ρεν σήμερα στις Βρυξέλλες όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τα επόμενα βήματα Έλλάδας και Ευρωζώνης.
"Τα επόμενα βήματα -είπε ο επίτροπος- περιλαμβάνουν την εκταμίευση η οποία θα γίνει σε κάποιες δόσεις και μια από τις σημαντικές κινήσεις που αναμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία ολοκληρώνεται. Είναι σημαντικό για τα δημοσιονομικά έσοδα όπως και για τα δημόσια οικονομικά, αλλά είναι ακόμη σημαντικότερο, ακόμα πιο ουσιώδες για την κοινωνική δικαιοσύνη και το δίκαιο, να δουν όλοι οι Έλληνες πως όλοι οι φόροι πληρώνονται και όλοι συνεισφέρουν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση ώστε να βρεθεί λύση".
Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η φορολογική μεταρρύθμιση, σημείωσε όμως με νόημα: "Ακόμη χρειάζεται να συντονιστούμε, αλλά σχεδόν το έχουμε επιτύχει, βρισκόμαστε πραγματικά στα τελευταία στάδια για την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης και την εφαρμογή της, αλλά είναι απολύτως ξεκάθαρη η βούληση της ευρωζώνης ότι αυτή η φορολογική μεταρρύθμιση, η ουσιώδης φορολογική μεταρρύθμιση, πρέπει να έχει εφαρμοστεί πριν από τις κρίσιμες εκταμιεύσεις τον Ιανουάριο".
Ως προαπαιτούμενη παρουσίασε τη φορολογική μεταρρύθμιση στις δηλώσεις του και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη προϋπόθεση για να υπάρξει εκταμίευση. Στο Βερολίνο υποστηρίζουν ότι ένα σύγχρονο φορολογικό θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Στ