Μειωμένα κατά πολύ αναμένεται να είναι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα για την περίοδο 2014 - 2020, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Τον πήχη των προσδοκιών για τα χρήματα που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια ρίχνει η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Σύμφωνα με αυτή ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ για όλες τις χώρες ,για την περίοδο 2014- 2020 δεν θα ξεπερνά τα 280 δισ. ευρώ θα είναι δηλαδή μειωμένος κατά 29 δισ. σε σχέση με συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει η Κυπριακή Προεδρία για προϋπολογισμό 309 δισ. ευρώ μετά από ισχυρές πιέσεις κυρίως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια δύσκολη διαπραγμάτευση με ημερομηνία ορόσημο τις 22 Νοεμβρίου οπότε θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής και πρόσθεσε: "Ο περιορισμός του προϋπολογισμού υπονομεύει την βιωσιμότητα του χρέους και θα στείλει αρνητικό μήνυμα στην κοινωνία που βάλλεται από τα μέτρα λιτότητας."
Στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να αλλάξει η βάση υπολογισμού και κατανομής των πόρων προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις για την ύφεση. Σε περίπτωση πάντως που τεθεί σε εφαρμογή η πρόταση Ρομπάι αυτό θα σημάνει περαιτέρω απώλειες σε κονδύλια για την Ελλάδα της τάξης των 800εκατ. για την περίοδο 2014-2020 ευρώ σε σχέση με την ήδη μειωμένη χρηματοδότηση που προβλέπεται για τη χώρα βάσει των οικονομικών στοιχείων της περιόδου 2007- 2009.
Με βάση αυτά τα στοιχεία η Ελλάδα κινδυνεύει ούτως ή άλλως να χρηματοδοτηθεί με 12 δισ. ευρώ με ποσό δηλαδή κατά 40% μειωμένα σε σχέση με την χρηματοδότηση της τρέχουσας περιόδου που φτάνει τα 20 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση της χώρας με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2007 -2009 θα σημάνει περιορισμό της ενίσχυσης και για συγκεκριμένες περιφέρειες όπως η Κρήτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα περιοχές πάντως που καταγράφουν πλέον και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.
"Με την πρόταση Ρομπάι χάνονται χρήματα από την συνοχή και κα επέκταση χάνει χρήματα και η Ελλάδα" δήλωσε ο γγ Επενδύσεων, Γιώργος Γιαννούσης. Προϋπόθεση για τις επενδύσεις αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ σε ομιλία του στο πλαίσιο της 3ης Ελληνογερμανικής συνέλευσης.
"Αν θέλετε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ένα θεμέλιο, μια βάση ασφαλείας και πλαίσιο για να κινηθούν οι υποψήφιοι επενδυτές."Καμία χώρα που τόλμησε να προβεί σε μεταρρυθμίσεις δεν έχασε, τρανό παράδειγμα η Γερμανία.", πρόσθεσε ο ίδιος.