Προσπάθεια εκταμίευσης 44 δισ για να τονωθεί η οικονομία την ώρα που το ΑΕΠ μειώθηκε το πρώοτ τρίμηνο του έτους κατά 7,2%. "Όχι" σε νέο "κούρεμα" από τους Γερμανούς, επιμένει σε αυτή την κατεύθυνση το ΔΝΤ.
Την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία επιδιώκει η κυβέρνηση με την επίσπευση της εκταμίευσης της δόσης των 44 δισ. ευρώ καθώς το ΑΕΠ μειώνεται.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι απογοητευτικά καθώς το τρίμηνο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μειώθηκε κατά 7,2%, ενώ στο εννεάμηνο φτάνει το 6,7% παρά το γεγονός ότι η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό ήταν 6,5%. Την ίδια στιγμή η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ συνεχίζεται καθώς το Ταμείο εμμένει στη θέση του για “κούρεμα” του χρέους και απειλεί με αποχώρηση από την τρόικα.
Από την πλευρά της ΕΕ, το Βερολίνο είναι που αντιτίθεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο κράτος – μέλος στο "κούρεμα" των ομολόγων του επίσημου φορέα. Ωστόσο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε για το θέμα: "Εννοείται ότι το ΔΝΤ υπολογίζει σε μια πραγματική λύση, όχι σε μια λύση στις εκπτώσεις". Πάντως το ΔΝΤ αν και υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ξεκαθαρίζει ότι αυτό θα γίνει μόνο από τις χώρες της ευρωζώνης και όχι από το Ταμείο.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίσα, δήλωσε: "Το ΔΝΤ έχει ήδη δανείσει τεράστια χρηματικά ποσά στην Ελλάδα και δεν θα υποστήριζα κανένα αίτημα αύξησης της βοήθειας του Ταμείου στην Ελλάδα".
Σε μια κίνηση – μήνυμα για τη στήριξη των ξένων επενδύσεων ο πρωθυπουργός προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη που έγινε στο μέγαρο Μαξίμου παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και εκπροσώπων των εταιριών Cosco, Hewlett Packard και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου υπεγράφη συμφωνία που μετατρέπει τον Πειραιά σε πύλη εισόδου της HP για την Ευρώπη, ενώ τα προϊόντα της θα μεταφέρονται μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις υπόλοιπες χώρες.
Πιο ήπια προσαρμογή, προκειμένου να υπάρξει ελπίδα ανάπτυξης, ζήτησε και ο επικεφαλής του ΙIF, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για να συζητήσει τρόπους περαιτέρω στήριξης.