Σχέδιο για πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου στον νέο, ενιαίο φόρο ακινήτων φαίνεται πως έπεσε σήμερα στο "τραπέζι" της Διακομματικής Επιτροπής των τριων κυβερνητικών εταίρων, με τις οριστικές αποφάσεις να μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα.
Σχέδιο για πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου στον νέο, ενιαίο φόρο ακινήτων φαίνεται πως έπεσε σήμερα στο "τραπέζι" της Διακομματικής Επιτροπής των τριων κυβερνητικών εταίρων, με τις οριστικές αποφάσεις να μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα.
Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας από το πρώτο ευρώ, με δεδομένο ότι δύσκολα μπορεί να καλυφθεί διαφορετικά το "κενό" των 3 δισ. ευρώ που αφήνουν το υπό κατάργηση αποκαλούμενο χαράτσι της ΔΕΗ και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
"Κλειδί" για τις οριστικές αποφάσεις χαρακτηρίζεται το όφελος από τη φορολόγηση για πρώτη φορά των εκτός σχεδίου ακινήτων, το οποίο θα υπολογιστεί όταν θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για τον αριθμό των ιδιοκτητών και της αξίας τους.
Το βασικό σενάριο που συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή προβλέπει τη φορολόγηση των κατοικιών με κλίμακα, χωρίς αφορολόγητο. Για τις πρώτες 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία, ο συντελεστής θα είναι 1 ή 2 τοις χιλίοις και ο ανώτατος θα φτάνει τουλάχιστον στο 2%. Το δημοσιονομικό όφελος από αυτή την κλίμακα υπολογίζεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.
Στον νέο φόρο θα υπαχθούν και τα αγροτεμάχια και γι' αυτόν τον λόγο οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου δήλωση στο πρώτο 2μηνο του 2013, καθώς τα στοιχεία των προηγούμενων Ε9 δεν έχουν καταχωρηθεί. Υπολογίζεται ότι από τη φορολόγησή τους μπορούν να εισπραχθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν και οι επιχειρήσεις, καθώς σχεδιάζεται η αύξηση του συντελεστή που ισχύει σήμερα για τον ΦΑΠ, που είναι 6 τοις χιλίοις για εμπορική χρήση και 1 τοις χιλίοις για ιδιόχρηση. Το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Ακόμα κι έτσι, υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι δύσκολα μπορεί να καλυφθεί ο στόχος των 3 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων έχει χαμηλή αντικειμενική αξία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ:
Το 74% των ακινήτων έχει αντικειμενική αξία έως 100.000 ευρώ
Tο 16% έως 200.000 ευρώ και
Μόνο το 10% των ακινήτων ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διαβουλεύσεις για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, με δεδομένο ότι αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για αλλαγές στα δύο πρώτα κλιμάκια με στόχο την ελάφρυνση στα χαμηλότερα εισοδήματα, "σκοντάφτει" στο δημοσιονομικό κόστος, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνει αμετάβλητη η κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τη διαφορά ότι καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά.