Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχαν την Τρίτη το απόγευμα οι πολιτικοί αρχηγοί. Της σύσκεψης ακολούθησαν αυστηρές δηλώσεις από πλευράς Βενιζέλου και Κουβέλη για τη στάση της τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, με αιχμή τα εργασιακά.
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης η η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ μία ώρα νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο Γιάννης Βρούτσης έχοντας λάβει σαφείς οδηγίες για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις οποίες θα μεταφέρει στους επικεφαλής της τρόικας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως η τρόικα "παίζει με τη φωτιά" και έκανε λόγο για "σκόπιμη καθυστέρηση" από την πλευρά της τρόικας. Ο ίδιος τόνισε πως το πακέτο που θα έρθει στη Βουλή πρέπει να είναι δίκαιο, το τελευταίο και να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ, η θέση του κ. Βενιζέλου ήταν ότι εφόσον η ΔΗΜ.ΑΡ δεν ψηφίσει τα μέτρα δεν θα τα ψηφίσει κανείς διότι έχει συμφωνηθεί από τους εταίρους να έρθουν τα μέτρα ως ενιαίο πακέτο στη Βουλή.
Ο Φώτης Κουβέλης αμέσως μετά δήλωσε ξεκάθαρα ότι η τρόικα προβάλλει αξιώσεις που δεν έχουν να κάνουν με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και απείλησε ανοιχτά πως η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα ψηφίσει τα μέτρα εάν περιλαμβάνουν τα όσα ζητά η τρόικα.
Οι τρεις αρχηγοί κληθηκαν να χαράξουν την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης με τον ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να έχουν ήδη εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για τις προτάσεις της τρόικας, κάνοντας λόγο για παράλογες απαιτήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, σε ομιλία του χθες τόνισε πως "η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα", ενώ στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς σημείωναν πως δεν έχουν σκοπό να ρίξουν την κυβέρνηση αλλά ούτε και να διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό.
Εκτός όμως από τα κυβερνητικά όρια στη διαπραγμάτευση οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, σχεδίασαν και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στο Βουκουρέστι. Ελλείψει τελικής συμφωνίας, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει τόσο τα όσα έχει πετύχει μέχρι στιγμής η χώρα, αλλά και το σχέδιο για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς.
Εκτός από τα εργασιακά, μεγάλο "αγκάθι" παραμένει και το ζήτημα των απολύσεων ή της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, με την τρόικα να ζητεί συγκεκριμένο αριθμό υπάλληλων που θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους και το δημοσιονομικό όφελος από τις αποχωρήσεις.
Πάντως, η καθυστέρηση από την πλευρά της τρόικας εξαντλεί τις ελληνικές αντοχές, καθώς η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης παραπέμπεται είτε σε έκτακτο Eurogroup είτε στο τακτικό της 12ης Νοεμβρίου, με τον Γιάννη Στουρνάρα να προειδοποιεί στη Βουλή ότι αν δεν πάρουμε τη δόση κινδυνεύουμε με ασφυξία.