"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για το φρέσκο γάλα και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί να παραμένει στα ράφια.
"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει μεταξύ δύο υπουργείων για το φρέσκο γάλα και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί να παραμένει στα ράφια, με το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να πέσει η τιμή -που είναι 30% άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου- να προτείνει την επιμήκυνση από τις 5 στις 8 ή στις 9 ημέρες, της ημερομηνίας λήξης του γάλακτος. Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαφωνεί και χαρακτηρίζει το μέτρο καταστροφικό για τους Ελληνες κτηνοτρόφους.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης επισημαίνει: "Αυτή την ώρα, έτσι όπως είναι ο τομέας της διάρκειας ζωής του γάλακτος για άλλες 1-2 ημέρες, ουσιαστικά θα είναι καταστροφική, ιδιαίτερα για τον τομέα της κτηνοτροφίας και κυρίως για τον τομέα της αγελαδοτροφίας και παραγωγής αγελαδικνού γάλακτος που αυτή τη στιγμή είναι η πιο αδύναμη κτηνοτροφική παραγωγή στη χώρα μας".
Το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι η μείωση μπορεί να φτάσει και το 5% επί της τελικής τιμής που είναι κατά 31% πιο πάνω από το μέσο όρο στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του ομίλου εταιρειών supers markets Στέφανος Μπαλάσκας, σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το μεταφορικό κόστος για τις επιχειρήσεις, και κατά συνέπεια η τελική τιμή πώλησης που προμηθεύεται ο καταναλωτής.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα φρέσκο γάλα θεωρείται αυτό που έχει διάρκεια ζωής 5 ημέρες, όταν σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Βρετανία κλπ η διάρκεια ζωής του γάλακτος διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 8 ή 9 ημέρες, την ώρα που στη χώρα μας ο καταναλωτής προχωρά σε περικοπές ακόμα και σε βασικά είδη κατανάλωσης λόγω της κρίσης, όπως είναι το φρέσκο παστεριωμένο γάλα.
Ενδεικτικά, ενώ στη Γερμανία η τιμή του παραγωγού είναι 0,30 ευρώ ανά λίτρο και η τελική τιμή διάθεσης του προϊόντος 0,89 ευρώ, (αύξηση 154%), στην Ελλάδα η τιμή παραγωγού είναι 0,42 ευρώ και η τιμή πώλησης φτάνει ακόμα και το 1,50 ευρώ (απόκλιση 257%).
Όσον αφορά στην τιμή του παραγωγού, τον περασμένο Ιούλιο ήταν 0,43 ευρώ ανά λίτρο, όταν η αντίστοιχη τιμή στις χώρες της ΕΕ ήταν 0,10 ευρώ φθηνότερα – κατά μέσο όρο.