Την πρότασή του για μια Διεθνή Συνδιάσκεψη για το δημόσιο χρέος επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη αλλαγής πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη.
Την πρότασή του για μια Διεθνή Συνδιάσκεψη για το δημόσιο χρέος επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη αλλαγής πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη.
Ο κ. Σουλτς από την άλλη έθεσε ως θεμέλιο λίθο την εμπιστοσύνη στις οικονομίες των χωρών του νότου, ότι είναι δυνατό να ανακάμψουν εφόσον κάνουν τα κατάλληλα βήματα. Σημείωσε ότι με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν σε πολλά και συμφωνούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
"Υπήρξαν σημεία που συμφωνήσαμε και άλλα που διαφωνήσαμε. Ωστόσο, σε ένα συμφωνούμε απολύτως. Αυτοί που έχουν βγάλει τις τεράστιες περιουσίες τους στο εξωτερικό και αφήνουν στην μοίρα του τον λαό, σίγουρα δεν συμπεριφέρονται σαν πατριώτες", είπε ο κ. Σουλτς.
Ο κ. Τσίπρας από την μεριά του έθεσε θέμα αδιεξόδου του προγράμματος της τρόικα στην Ελλάδα και κάλεσε να σταματήσουν να παίζουν με την φωτιά εκείνους που θέτουν εκβιαστικά διλήμματα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
"Απέναντι στην τρόικα πρέπει να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας. Γιατί στεκόμαστε απέναντι στον Ευρωπαίο φορολογούμενο που πληρώνει και πρέπει να στεκόμαστε με σεβασμό. Και πρέπει να πούμε την αλήθεια, το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει. Και είναι προτιμότερο να σταματήσεις το λάθος τώρα, παρά να συνεχίσεις να κάνεις λάθος", είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον κ. Σουλτς για τον πρόσθετο λόγο ότι "σπάει" μια ιδιότυπη ευρωπαϊκή απομόνωση για τον κ. Τσίπρα μετά τις αρνήσεις των κ. Γιούνκερ και Ρομπάι από την στάση των οποίων ο κ. Σουλτς κράτησε αποστάσεις δηλώνοντας ότι συζητά με όλα τα δημοκρατικά κόμματα εξαιρώντας την Χρυσή Αυγή.
"Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Δημοκρατία τόσο στην Ελλάδα, όσο και συνολικά στην Ευρώπη και τη νέα μεγάλη απειλή από την επάνοδο της ακροδεξιάς, κυρίως στην Ελλάδα και είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα και πρέπει από κοινού να τα αντιμετωπίσουμε", σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
"Ως πρόεδρος ενός κοινοβουλίου το οποίο έχει χαρακτήρα πολυεθνικό χαρακτήρα, πολυπολιτισμικό, πολυθρησκευτικό, αλλά και ως Γερμανός αισθάνομαι υποχρεωμένος να υψώσω την φωνή μου όταν βλέπω τέτοια φαινόμενα και αρνούμαι κατηγορηματικά να προβώ σε οποιονδήποτε διάλογο με εκπροσώπους αυτού του κόμματος", υπογράμμισε ο κ. Σουλτς.
, καθότι βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής προοπτικής είναι ο σεβασμός στην άλλη άποψη, κυρίως, όμως, η προάσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.
"Πέρα από τα παχιά τα λόγια, ελπίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας θα πήρε έστω μυρωδιά της ευρωπαϊκής πραγματικότητας", σημείωσε από την μεριά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.