Την ανάγκη να προχωρήσουν οι κυβερνήσεις σε επίπονες μεταρρυθμίσεις, ώστε να βγει η Ευρωζώνη από την κρίση επανέλαβε η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας ενώπιον της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων. "Πρέπει να πάρουμε βαθιά ανάσα για να ξεπεράσουμε την κρίση…Πρέπει να κάνουμε τις προσπάθειες που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να βγει από την κρίση πιο δυνατή" δήλωσε.
Την ανάγκη να προχωρήσουν οι κυβερνήσεις σε επίπονες μεταρρυθμίσεις, ώστε να βγει η Ευρωζώνη από την κρίση επανέλαβε η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας ενώπιον της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων.
"Πρέπει να πάρουμε βαθιά ανάσα για να ξεπεράσουμε την κρίση…Πρέπει να κάνουμε τις προσπάθειες που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να βγει από την κρίση πιο δυνατή" δήλωσε.
Με αιχμές κατά των υπερχρεωμένων χωρών για πιο δραστικές αλλαγές, η καγκελάριος τόνισε ότι η απάντηση στην κρίση είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
"Υπάρχει -είπε μεταξύ άλλων- έλλειψη εμπιστοσύνης στις αγορές για το αν κάποιες χώρες θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα μακροπρόθεσμα χρέη τους. Όλοι αναρωτιούνται πόσο ανταγωνιστικές είναι κάποιες χώρες της Ευρωζώνης".
Η ίδια δήλωσε ότι η επιτήρηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί "βήμα προς βήμα", χωρίς βιασύνη.
Στο ίδιο συνέδριο των Γερμανών Βιομηχάνων στο Βερολίνο μίλησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε ως "ανυπόστατους τους φόβους για την Ευρωζώνη", αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων.
"Έχουμε μια σειρά από λόγους προκειμένου να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της Ευρωζώνης" είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΚΤ θα οικοδομήσουν "γέφυρα" προς ένα καλύτερο μέλλον και ότι η Ευρωζώνη θα επιστρέψει το 2013 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον, εμφανίστηκε ανήσυχη για τις επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας και τόνισε την ανάγκη να κινηθεί η Ευρωζώνη προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης πολιτικών ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε ότι η Ευρώπη κατευθύνεται προς την έξοδο από την κρίση, ωστόσο κάλεσε τους ηγέτες να μην εφησυχάζουν.
Την άποψη του βαν Ρομπάι δεν συμμερίζεται, ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, που αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις του για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,8% το 2012 και μηδενική ανάπτυξη το 2013.