Αν μπορούν να δικαιολογηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών της πολυσυζητημένης λίστας, με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία, εξετάζει το ΣΔΟΕ, την ώρα που υψηλόβαθμο στέλεχος του σώματος αποκαλύπτει στο MEGA ότι η εν λόγω λίστα περιλαμβάνει μέχρι και 50 ονόματα, με νέα στοιχεία να φτάνουν καθημερινά στις διωκτικές αρχές. Οι οικονομικοί εισαγγελείς συσκέπτονται τη Δευτέρα επί του θέματος. Οι οικονομικοί εισαγγελείς συσκέπτονται τη Δευτέρα επί του θέματος.
Αν μπορούν να δικαιολογηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών της πολυσυζητημένης λίστας, με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία, εξετάζει το ΣΔΟΕ, την ώρα που υψηλόβαθμο στέλεχος του σώματος αποκαλύπτει στο MEGA ότι η εν λόγω λίστα περιλαμβάνει μέχρι και 50 ονόματα, με νέα στοιχεία να φτάνουν καθημερινά στις διωκτικές αρχές. Οι οικονομικοί εισαγγελείς συσκέπτονται τη Δευτέρα επί του θέματος.
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχουν μπει ηχηρά ονόματα που πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή, συμπεριλαμβανομένων υπουργών και βουλευτών, γενικών γραμματέων και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της λίστας που αναφέρονται στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής":
εν ενεργεία πολιτικό στέλεχος που διαχειριζόταν οργανισμό για τον οποίο γίνεται έρευνα για προβληματικές προμήθειες που στοίχισαν στο Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ
πρώην επικεφαλής οικονομικού υπουργείου και η σύζυγός του
πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που εκλεγόταν σε επαρχιακό νομό
γυναίκα βουλτής και ο επιχειρηματίας σύζυγός της (η οποία ελέγχεται για φοροδιαφυγή με τον αντιεισαγγελέα να στέλνει τη δικογραφία στη Βουλή για άρση της ασυλίας της)
γνωστός πολιτικός που διετέλεσε υπουργός σε δύο υπουργεία (ενεπλάκη σε σκάνδαλο που ερευνάται ακόμη και ελέγχεται για αγορά πολυτελούς θερέτρου στο εξωτερικό)
τραπεζικός παράγοντας (φέρεται να έχει βγάλει στο εξωτερικό 8 εκατ. ευρώ)
πρώην αντιδήμαρχος μεγάλης πόλης (ελέγχεται γιατί υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ φορολογικών του δηλώσεων και περιουσιακών στοιχείων που απέκτησε το διάστημα που ασκούσε τα καθήκοντά του ως αιρετός)
Η έρευνα για τον τρόπο που τα ελεγχόμενα πολιτικά πρόσωπα απέκτησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία ξεκίνησε παλαιότερα, όταν στο ΣΔΟΕ και τους οικονομικούς εισαγγελείς άρχισαν να καταφθάνουν επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες που ανέφεραν ότι οι πολιτικοί είχαν σχέση με μεγάλες προμήθειες του Δημοσίου, αγόραζαν πανάκριβες κατοικίες, απέκρυπταν καταθέσεις και έβαζαν χρήματα στο εξωτερικό. Το σώμα εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά και τα πορίσματα που θα εκδοθούν θα διαβιβαστούν στους αρμόδιους εισαγγελείς.
Οι έρευνες το ελεγκτικών αρχών είναι πυρετώδεις τόσο από τις 13 περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ όσο και από τις δύο υπηρεσίες των ειδικών υποθέσεων που ψάχνουν κυρίως περιπτώσεις που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν:
αν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν τα πολιτικά πρόσωπα συμφωνούν με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει
αν έχει γίνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος
αν πλούτισαν εκ της θέσεώς τους
αν απέκρυψαν την περιουσία τους από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.
Μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί για 28, και θυρίδες από τα ελεγχόμενα πρόσωπα σε 42 τράπεζες, ενώ το επόμενο διάστημα θα αποσταλούν αιτήματα δικαστικής συνδρομής και σε άλλες ξένες τράπεζες.
Εξονυχιστικός έλεγχος γίνεται και σε καταθέσεις και θυρίδες σε Ελλάδα και άλλες χώρες, ακίνητα σε υποθηκοφυλακεία, σκάφη, ακριβές αγορές, αυτοκίνητα, off-shore εταιρείες, ενώ "στο μικροσκόπιο" των ελεγκτικών αρχών είναι και οι σύζυγοι των έγγαμων πολιτικών προσώπων επειδή οι δηλώσεις που υποβάλλονται είναι κοινές.
Την επίσπευση των ελέγχων με απόλυτη διαφάνεια ζήτησε και ο πρόδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Απόλυτη διαφάνεια και άμεση διερεύνηση ζήτησε και βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, που είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή.