Ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις, το σχέδιο του Μάριο Ντράγκι για αγορά κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές, χωρίς περιορισμό αλλά υπό αυστηρούς όρους. Οι αγορές υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την απόφαση, που αναμένεται να περιορίσει το κόστος δανεισμού κυρίως Ισπανίας και Ιταλίας, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί και για την Ελλάδα.
Ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις, το σχέδιο του Μάριο Ντράγκι για αγορά κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές, χωρίς περιορισμό αλλά υπό αυστηρούς όρους, το οποίο δίνει ανάσα στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.
Οι αγορές υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την απόφαση, που αναμένεται να περιορίσει το κόστος δανεισμού κυρίως της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί και για την Ελλάδα.
"Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τον ενιαίο χαρακτήρα της νομισματικής μας πολιτικής και να εξασφαλίσουμε ότι διαδίδεται σωστά στην πραγματική οικονομία σε όλη την Ευρωζώνη" δήλωσε ο Ντράγκι ανακοινώνοντας την απόφαση της ΕΚΤ και πρόσθεσε: "Με τις Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρές στρεβλώσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων. Αυτές οι στρεβλώσεις προέρχονται από αβάσιμους φόβους των επενδυτών ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο".
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Ντράγκι, μία χώρα θα πρέπει να υποβάλει επίσημο αίτημα ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα περιέχει αυστηρές προϋποθέσεις.
"Οι κυβερνήσεις -είπε- πρέπει να είναι έτοιμες να ενεργοποιήσουν στην αγορά ομολόγων τον EFSF/ESM σε περίπτωση εξαιρετικών οικονομικών συνθηκών και κινδύνου της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους που ευθυγραμμίζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές. Η δέσμευση των κυβερνήσεων και η εκπλήρωση του ρόλου του EFSF/ESM είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε οι Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές να διεξάγονται αποτελεσματικά".
Από το πρόγραμμα δεν αποκλείονται οι χώρες που βρίσκονται ήδη σε μνημόνιο, ορίζεται όμως ως προϋπόθεση ότι για να ενταχθούν θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής. Ο κ. Ντράγκι ανέφερε σχετικά: "Οι Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές αφορούν και σε περιπτώσεις μελλοντικής υπαγωγής χωρών στον EFSF/ESM με προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής ή άλλα προγράμματα. Αφορούν και χώρες-μέλη που ήδη βρίσκονται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής όταν αυτές αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στις αγορές".
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραιτείται από το καθεστώς του προνομιούχου πιστωτή, οπότε σε περίπτωση που μία χώρα αποφασίσει κούρεμα του χρέους, τότε θα "κουρευτούν" και τα ομόλογα της Κεντρικής Τράπεζας.
"Το Ευρωσύστημα θα διασαφηνίσει το νομικό πλαίσιο ως προς τις Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές ώστε τα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης να αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις με αυτά των ιδιωτών πιστωτών και να αγοράζονται από το Ευρωσύστημα μέσω των Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών σύμφωνα με τους όρους αυτών των ομολόγων" επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε στο πρόγραμμα να περιλαμβάνεται η αρωγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο σε ανακοίνωσή του χαιρέτισε τις αποφάσεις της ΕΚΤ, με την επισήμανση: "Πιστεύουμε ότι οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη".
Η απόφαση Ντράγκι συνάντησε την αντίσταση του Γερμανού Κεντρικού Τραπεζίτη, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός που καταψήφισε το πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος επισκεπτόταν τη Μαδρίτη όπου υπογράμμισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να προχωρήσει το πρόγραμμα λιτότητας. Η καγκελάριος απέφυγε να τοποθετηθεί για το θέμα της ΕΚΤ. Ωστόσο, ο αρχηγός της Κ.Ο. του κόμματος Μέρκελ, Μίκαελ Μάιστερ, μίλησε για θετικό βήμα, καθώς -όπως είπε- η αγορά ομολόγων θα στηρίζεται σε αυστηρούς κανόνες.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Mαριάνο Ραχόι απέφυγε να πει αν η χώρα του σκοπεύει να επωφεληθεί από το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε: "Αν έχω κάποιο νέο σχετικά με αυτό θα σας το πω… Μέχρι στιγμής δεν είχα χρόνο ούτε να διαβάσω την έκθεση του κυρίου Ντράγκι".