Έπαινοι Μέρκελ για το πρόγραμμα της Ιταλιας και τις κινήσεις Μόντι. Προειδοποιήσεις από τον Ιταλό πρωθυπουργό για πιθανό αυτογκολ της Γερμανίας αν επέμβει στις προθέσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τη δευτερογενή αγορά.
Με επαίνους για την προσήλωσή του στη μεταρρυθμιστική ατζέντα υποδέχθηκε τον Μάριο Ντράγκι στην καγκελαρία η Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης και μεταρρυθμίσεων της ιταλικής κυβέρνησης είναι εντυπωσιακό, προωθείται βήμα – βήμα, εφαρμόζεται και είμαστε πεπεισμένοι – και εγώ προσωπικά – ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα αποδώσουν καρπούς".
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε απ' την πλευρά του ότι οι αγορές αρχίζουν να αναγνωρίζουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στη χώρα του κι απέδωσε την επιτυχία στην ωριμότητα, όπως είπε, των πολιτών, των κοινωνικών εταίρων και των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνησή του. "Η Ιταλία σημείωσε μεγάλες επιτυχίες. Οι αγορές αρχίζουν να τις αναγνωρίζουν, σημειώσαμε επιτυχίες και στην δημοπράτηση κρατικών ομολόγων, κυρίως στα επιτόκια", δήλωσε ο Μάριο Μόντι.
Λίγο πριν πάρει το αεροπλάνο για το Βερολίνο ο Μάριο Μόντι είχε προειδοποιήσει με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Il Sole 24 ore" τους Γερμανούς ότι μπορεί να βάλουν "αυτογκόλ" αν εμποδιστεί η ΕΚΤ – όπως επιθυμεί η Bundesbank – να παρέμβει στην αγορά κρατικών ομολόγων για να αμβλύνει τις ανισορροπίες στην Ευρώπη.
Αλλά η Άγκελα Μέρκελ επιμένει να ρίχνει το κύριο βάρος στις δομικές μεταρρυθμίσεις για την εξισορρόπηση του χάσματος ανταγωνιστικότητας. Η ίδια απορρίπτει την χορήγηση τραπεζικής άδειας στον μόνιμο ευρωμηχανισμό, που θα βοηθούσε στη μείωση του κόστους δανεισμού υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης και τόνισε στις δηλώσεις της: “Θα ήθελα να παραθέσω αυτό που είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι – κι είναι και δική μου πεποίθηση – ότι μια τραπεζική άδεια στον ΕSM δεν είναι συμβατή με τις συνθήκες."
O πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι η ευημερία της Γερμανίας είναι συνδεδεμένη με μια δυναμική και ανταγωνιστική ευρωζώνη και υπεραμύνθηκε του σχεδίου για αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Στο άρθρο του στην εφημερίδα Die Zeit ο Μάριο Ντράγκι σημειώνει πάντως ότι "δεν πρέπει κατ' ανάγκη να πληρώνουν πάντα οι Γερμανοί για τους απείθαρχους. Εκείνο που χρειάζεται είναι περισσότερος κρατικός έλεγχος επί των προϋπολογισμών και αυστηρότερη εποπτεία των προβληματικών τραπεζών".
Στη Γαλλία η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, που ολισθαίνει στις δημοσκοπήσεις ενόψει και της διογκούμενης ανεργίας, προωθεί σχέδιο για τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας για νέους 16-25 ετών. Το πρόγραμμα "δουλειές για το μέλλον" προβλέπει επιδότηση του μισθού κατά 75 % από το κράτος.