Η προσδοκία των αγορών για παρέμβαση της ΕΚΤ στην χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση κρατικού χρέους - έστω κι αν οι όροι και το εύρος της δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί - οδήγησε το πρωί σε αξιοσημείωτη πτώση του κόστους δανεισμού Ιταλίας κι Ισπανίας.
Η προσδοκία των αγορών για παρέμβαση της ΕΚΤ στην χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση κρατικού χρέους – έστω κι αν οι όροι και το εύρος της δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί – οδήγησε το πρωί σε αξιοσημείωτη πτώση του κόστους δανεισμού Ιταλίας κι Ισπανίας.
Η Ρώμη πούλησε δεκαετή ομόλογα με επιτόκιο 4,39% από 5,96% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία και πενταετή με επιτόκιο 3,69% από 5,20%. Αλλά και η Μαδρίτη δανείστηκε φθηνά περί τα 3,6 δισ. ευρώ με τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια και επιτόκιο περίπου μιάμιση ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο.
Η Μαδρίτη δηλώνει προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Ραχόι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι, ενώ πρόσθεσε: "Η Ισπανία θα συνεχίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να βγει από την κρίση και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη και να επιστρέψει στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας."
Από την πλευρά ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν το μέγεθος των οικονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη γίνει και εκείνων που έχουν σχεδιαστεί. Πρέπει όλες να προχωρήσουν".
Ωστόσο, τα προβλήματα δεν λείπουν για την συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι: Η ύφεση της ισπανικής οικονομίας εν μέσω αυστηρής λιτότητας εντείνεται με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,4% το β' τρίμηνο του έτους, η εκροή καταθέσεων ιδιωτών και επιχείρησεων από τις τράπεζες της χώρας αυξάνεται.
Έξι αυτόνομες ισπανικές περιφέρειες είναι υπερχρεωμένες, η μεγαλύτερη, η Καταλονία ζήτησε σήμερα κρατική στήριξη 5 δισ ευρώ, χωρίς όμως να αποδέχεται την επιβολή όρων απ' την κεντρική κυβέρνηση. Και σ' όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η καλπάζουσα ανεργία.
Αλλά και στη Γαλλία η ανεργία σημείωσε νέα αύξησή για 15ο συνεχή μήνα. Σχεδόν τρία εκατομμύρια Γάλλοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Ο πρόεδρος Ολάντ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου της ευρωζώνης και του προέδρου της και μιας συχνότερης διεξαγωγής συνόδων κορυφής, για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ επανέφερε στο τραπέζι το ζήτημα της αμοιβαιοποίησης των χρεών.
"Πιστεύω ότι τελικά η οικονομική ένωση πρέπει να εξελιχθεί στην κατεύθυνση της αμοιβαιοποίησης του χρέους, υπό τις καλύτερες συνθήκες για τον καθένα και με τρόπο ώστε να ρυθμιστούν τα υπάρχοντα χρέη, αλλά επίσης για τα μελλοντικά δάνεια. "Αυτό θα είναι ένα σημείο συζήτησης", δήλωσε ο Φρ. Ολάντ.
Το απόγευμα η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση της τιμής των καυσίμων μέχρι 6 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο για τρεις μήνες – μέτρο που θα κοστίσει στο κράτος τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε απώλειες φορολογικών εσόδων.