Μηνύματα για χαμηλές προσδοκίες στέλνει η γερμανική πλευρά ενόψει της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. Επισήμως η γερμανική καγκελαρία αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση πριν την έκθεση της τρόικας και τη νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Μηνύματα για χαμηλές προσδοκίες στέλνει η γερμανική πλευρά ενόψει της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. Επισήμως η γερμανική καγκελαρία αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση πριν την έκθεση της τρόικας και τη νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Γερμανοί βουλευτές πάντως μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg αναφέρουν ότι η Άγκελα Μέρκελ εξετάζει κάποια χαλάρωση του προγράμματος παρά τις εντάσεις και τις ενστάσεις που προκαλεί η εγκατάλειψη της σκληρής γραμμής στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ εμφανίσθηκε και σήμερα κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο νέας χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Την ίδια στιγμή η εφημερίδα "Financial Times Deutschland" σε δημοσίευμα της που συνοδεύεται από σκίτσο λογαριασμού ελληνικής ταβέρνας επιχειρεί να κοστολογήσει την έξοδο της Ελλάδας για τους Γερμανούς υπολογίζοντάς την στα 96,3 δισ. ευρώ, ενώ για την ευρωζώνη το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 349 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ο Αντ. Σαμαράς αν και θα γίνει δεκτός με όλες τις δέουσες τιμές προ το αξίωμα του θα αντιμετωπίσει ψυχρό κλίμα, ενώ χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος του άρθρου: "Ο Σαμαράς σε μάταιη αποστολή".
Το δρόμο της εξόδου από την Ευρωζώνη δείχνει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μίκαελ Σπιντελέγκερ, συμπληρώνοντας ότι ήδη συζητήσει το θέμα αυτόματου μηχανισμού αποβολής των απείθαρχών μελών με τους ομολόγους του, ιδέα που όπως υποστήριξε θα στήριζαν οι Γερμανοί.
Σε δήλωσή του στην "Kurier", ο κ. Σπιντελέγκερ επισήμανε: "Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να πετάξουμε έξω κάποιον από τη Νομισματική Ένωση, χώρε που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Αν υπήρχε ήδη τέτοιος μηχανισμός θα είχαν επιβληθεί ήδη (στην Ελλάδα) οι συνέπειες".
Αλλά και η Ολλανδία εκ των συμμάχων του Βερολίνου αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως κίνδυνο για την Ευρωζώνη με τον υπουργό Οικονομικών, Γιαν Κιις Ντε Γιάγκερ να δηλώνει: "Η Ελλάδα παραμένει ένα ρίσκο, παρά τη πρόοδο που σημειώνει".
Πυροσβεστικά επιχείρησε να λειτουργήσει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαϊγί, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο εργασίας που να περιλαμβάνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ πρόσθεσε: "Η Κομισιόν δεν εργάζεται για τη διάλυση της ευρωζώνης, ούτε για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, ούτε για την έξοδο της Ελλάδας ή για οποιοδήποτε άλλο σενάριο που θα απέκλειε μια χώρα από τους κόλπους της. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της ευρωζώνης και θέλουμε αυτό να γίνει σε συνεργασία με τα κράτη – μέλη".
Στήνουν το πακέτο των 11,5 δισ.
Την ίδια στιγμή επικρατεί "πυρετός" διαβουλεύσεων στο οικονομικό επιτελείο με το ύψος των περικοπών σε συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ, το θέμα της εφεδρείας για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ να βρίσκονται στην κορυφή. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι ήδη η ελληνική πλευρά έχει καταλήξει σε μέτρα ύψους 10,8 δισ. ευρώ.
Στόχος της Αθήνας είναι να λάβει έγκριση, χωρίς αστερίσκους, από την τρόικα για τα μέτρα, ώστε ο Αντώνης Σαμαράς να προσέλθει με ισχυρά επιχειρήματα στις συναντήσεις με τους κ.κ. Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ την ερχόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να τεθεί για πρώτη φορά το ελληνικό αίτημα για διετή επιμήκυνση.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δεν επιβεβαιώνονται, μέχρι στιγμής, πληροφορίες ότι των συναντήσεων αυτών θα προηγηθεί σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Eurogoroup στις 22 Αυγούστου και μετά θα είναι σε επικοινωνία με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.
Εν τω μεταξύ, λίγο πριν ξεκινήσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, άρχισαν να φουντώνουν οι φήμες, οι πληροφορίες και οι αναλύσεις για την αναγκαιότητα ενός δεύτερου "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων, αυτή τη φορά με εμπλοκή της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών.
Στο εκτενές ρεπορτάζ του Reuters, στη σχετική έκθεση της Goldman Sachs έρχεται να προστεθεί έκθεση της Credit Suisse που επισημαίνει ότι ήρθε η ώρα η ΕΚΤ να αναδιαρθρώσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις όποιες ανησυχίες για το θέμα της προτεραιότητας αποπληρωμής.