Όλο και πιθανότερη θεωρείται η υλοποίηση του σχεδίου μιας εφεδρείας νέου τύπου, με άμεση εφαρμογή στους οργανισμούς και τους φορείς που συγχωνεύονται ή βάζουν λουκέτο, παρά τις αντιδράσεις.
Όλο και πιθανότερη θεωρείται η υλοποίηση του σχεδίου μιας εφεδρείας νέου τύπου, με άμεση εφαρμογή στους οργανισμούς και τους φορείς που συγχωνεύονται ή βάζουν λουκέτο, παρά τις αντιδράσεις.
Μάλιστα, το πρακτορείο Reuters επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο ο οποίος δηλώνει ότι η εφεδρεία θα προχωρήσει άμεσα με 40.000 υπαλλήλους να υπάγονται στο νέο μέτρο.
Στους προς συγχώνευση ή κατάργηση φορείς συμπεριλαμβάνονται:
Ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η HELEXPO (συγχώνευονται σε ενιαίο εθνικό φορέα)
Το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (συγχωνευεται με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης)
Το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για Εκτελέσεις Αρχαιολογικών Έργων (που καταργείται)
Το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών.
Το οικονομικό επιτέλειο της κυβέρνησης εκτιμά ότι η νέου τύπου εφέδρεια θα έχει διπλό όφελος, αφού και θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος, που υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ.
Μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε το περίγραμμα του πώς μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο, λέγοντας: "Η πρόταση της ΝΔ όπως ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. O στόχος είναι ο όποιος αριθμός χρειαστεί, εάν χρειαστεί να γίνει αυτό, να είναι σε μια ασφάλεια, να έχει μια κάλυψη εισοδηματική για ένα επαρκές χρονικό διάστημα και από εκεί και πέρα σε αυτό το διάστημα που θα είναι υπό την προστασία του συστήματος, η οικονομία να έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, να έχουν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας για να απορροφηθούν και άμα είναι κοντά στη σύνταξη να βγούν στη συνταξιοδότηση".
Εκτός απο τους υπαλλήλους που υπηρετούν στους υπό καταργηση ή συγχώνευση φορείς του Δημοσίου, στις ομάδες… υψηλού κινδύνου για υπαγωγή στην εργασιακή εφεδρεία είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι:
Υπαλληλοι με περιορισμένα τυπικά προσόντα και
Απασχολούμενοι σε οργανικές μονάδες των υπουργείων που θα κριθούν ως μη απαραίτητες στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δομών που είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Την ώρα, πάντως, που η πρόταση για νέου τύπου εφεδρεία κερδίζει έδαφος, στελέχη της κυβέρνησης συνεχίζουν να εκφράζουν δημοσίως την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του μέτρου. Μεταξύ αυτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM, δήλωσε "απολύτως αντίθετος στο καθεστώς της εφεδρείας".