15 μέτρα-φωτιά, αλλά και κοστολογημένα εναλλακτικά σενάρια που προβλέπουν κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις περιλαμβάνει η πρόταση που αναμένεται να παραδώσει το υπουργείο Εργασίας στους πολιτικούς αρχηγούς μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Μέτρα συνολικού ύψους 5 δισ. από μειώσεις σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα θα περιλαμβάνει η πρόταση που αναμένεται να παραδώσει το υπουργείο Εργασίας στους πολιτικούς αρχηγούς μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Η ατζέντα του υπουργείου Εργασίας περιέχει 15 μέτρα-φωτιά, αλλά και κοστολογημένα εναλλακτικά σενάρια που προβλέπουν κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι μειώσεις θα ξεκινήσουν ακόμη κι από τις χαμηλές συντάξεις των 700 ευρώ και θα εφαρμοστούν στο σύνολο του ποσού. Συγκεκριμένα:
Για συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ προβλέπεται μείωση 2%
Για συντάξεις από 1.001 έως 1.300 ευρώ μείωση 3%
Για συντάξεις από 1.301 έως 1.600 ευρώ μείωση 5%
Για συντάξεις από 1.601 έως 2.000 ευρώ μείωση 10%
Για συντάξεις από 2.000 ευρώ και πάνω μείωση 15%.
Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι διπλές συντάξεις με το κυριότερο σενάριο να κάνει λόγο για περικοπή του 35% της δεύτερης σύνταξης που λαμβάνουν 380.000 συνταξιούχοι. Από την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να θιγούν κυρίως γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί.
Σε πολλές περιπτώσεις οι μειώσεις για τους συνταξιούχους θα είναι διπλές. Για παράδειγμα, κάποιος που λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ από ίδιο δικαίωμα και μία σύνταξη χηρείας 800 ευρώ, θα χάσει 70 ευρώ από τη μείωση στην κύρια σύνταξη και 280 από τη σύνταξη χηρείας. Άρα οι συνολικές μηνιαίες απώλειες θα φτάσουν τα 340 ευρώ.
Μεταξύ άλλων, η ατζέντα μέτρων του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει:
Προτάσεις για αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη από 15 σε 20 έτη
Ελέγχους για τήρηση των πλαφόν που ισχύουν
Κατάργηση 13ης- 14ης επικουρικής
Σύνδεση καταβολής προνοιακών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Αναδρομική μείωση στα εφάπαξ έως και 45%.
Στη λίστα αναμένεται να βρεθεί και η πρόταση μείωσης των κατώτατων συντάξεων του ΟΓΑ, η οποία ωστόσο "σκοντάφτει" στην άρνηση των πολιτικών αρχηγών.